« Film
objavljeno prije 1 godinu i 5 mjeseci
DOKUKINO

Druga strana mode, perverzije i ljepote

U fokusu novog ciklusa u Dokukinu KIC ono je što odjeća govori o nama, sustavu u kojem živimo i umjetnosti kojom smo okruženi

Sjajni i zanimljivi filmovi
Sjajni i zanimljivi filmovi (Arhiva)
Više o

moda

,

filmovi

,

Dokukino KIC

Za novi ciklus u Dokukinu KIC nije važno čini li odijelo čovjeka koliko čovjek koji čini odijelo. U fokusu je ono što odjeća govori o nama, sustavu u kojem živimo i umjetnosti kojom smo okruženi. Ostatak listopada usmjeravamo pogled iza kulisa mode kao umjetnosti i kao industrije, uz film o kultnom fotografu Helmut Newton: Perverzija i ljepota, brazilskom traper-gradu u Dok čekamo karneval, modnoj ikoni u Westwood: pankerica, ikona, aktivistkinja te razgovoru Wima Wendersa s japanskim dizajnerom Yohjijem Yamamotom, Bilješke o haljinama i gradovima.

Ovaj tjedan donosi dokumentarac o velikom i kontroverznom majstoru fotografije koji se proslavio jedinstvenim i dojmljivim prikazom žena, a kojeg kultni status prati i dugo nakon tragične smrti - Helmut Newton: Perverzija i ljepota. No tu se otvara pitanja, je li svojim radom osnaživao svoje subjekte ili ih pretvarao u seksualne objekte? Povodom stotog rođendana značajnog fotografa, kroz niz iskrenih razgovora s Grace Jones, Charlotte Rampling, Isabellom Rossellini, Annom Wintour, Claudijom Schiffer, Marianne Faithfull i drugima, novinar i redatelj Gero von Boehma formira priču o njegovom djelovanju, ostavštini i stvaralačkom procesu. Projekcije su zakazane od petka 21. do nedjelje 23. listopada.

Ciklus Druga strana mode nastavljamo impresivnim ostvarenjem Marcela Gomeza o jednom siromašnom brazilskom gradu u kojem su se smjestile gigantske tvornice tekstila. Toritama je "glavni grad trapera" u kojem se šivaće mašine ne zaustavljaju - osim za vrijeme karnevala, kada svi odlaze na obalu. Dok čekamo karneval niže statične, opservacijske snimke i isprepliće ih slojevitim zvučnim krajolikom, dokumentirajući život protagonista. Film je na programu u petak 21. listopada u 19 sati.

Subota je rezervirana za neponovljivu modnu dizajnericu koja je ekstravagantna koliko je briljantna. Westwood: pankerica, ikona, aktivistkinja fascinantan je portret talentirane Vivienne Westwood u režiji Lorne Tucker koji je obišao festivale diljem svijeta, od Sundancea do amsterdamskog IDFA, uz izvrsne recenzije. Njezino putovanje od začetka britanskog panka 1970-ih do aktivizma za zaštitu okoliša gledate u 19 sati.

Četvrti film u ciklusu donosimo u suradnji s Goethe institutom Kroatien a u njemu se upoznajemo s avangardnim dizajnerom Yohjijem Yamamotom koji je ranih 1980-ih revolucionarizirao modni svijet. Čuveni redatelj Wim Wenders oblikuje Bilješke o haljinama i gradovima kao svojevrsni vizualni dnevnik o dva grada, Tokija i Pariza, koji predstavljaju dva suprotna pogleda na odijevanje i modu. Na programu je u nedjelju 23. listopada u 21 sat

20.10.2022. 17:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh