« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina
WHO

Dramatično upozorenje: Dizelski plinovi izazivaju rak

Međunarodna organizacija za istraživanje raka priopćila je da je premjestila plinove dizelskih motora iz skupine 2A u skupinu 1, što označava sigurnu vezu s rakom

Fotografija vijesti
Više o

Svjetska zdravstvena organizacija

,

zagađenje

,

dizel gorivo

Stručnjaci iz Svjetske zdravstvene organizacije danas su objavili rezultate istraživanja koje ukazuje na to kako ispušni plinovi dizelskih motora mogu kod ljudi izazvati rak, što ih svrstava u istu kategoriju s azbestom, arsenom i iperitom.

Međunarodna organizacija za istraživanje raka, posebni odjel unutar WHO-a, priopćila je da je premjestila ispušne plinove dizelskih motora iz skupine 2A u skupinu 1, namijenjenu sredstvima za koje je potvrđena veza s pojavom raka.

Osim što njihovo udisanje potvrđeno izaziva rak pluća, dizelski plinovi povezuju se i s većim rizikom od razvoja drugih oboljenja, poput raka mokraćnog mjehura.

Odgovor „druge strane" nije trebalo previše čekati. Allen Schaeffer, direktor Foruma za dizelsku tehnologiju, rekao je kako je ta industrija uložila ogromne svote novca u razvijanje novih tehnologija, a sve kako bi se smanjio štetni utjecaj na ljude i okoliš.

Bilo kako bilo, ova je rasprava zasigurno tek na svom početku, ali vijesti svakako nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim.

12.06.2012. 20:39:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh