« Ekosfera
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
GUAWA

Deset tona otpada izvađeno iz makarskog podmorja

Iz mora su izvađene brojne gume, akumulatori, bačve, te ostali krupni i sitni, plastični i željezni otpad u donjoj i gradskoj makarskoj luci

Morsko dno ispred Makarske bilo je puno smeća
Morsko dno ispred Makarske bilo je puno smeća (guwaa.org)
Više o

Makarska

,

GUAWA

,

Kike Curavić

Tim od šezdesetak ronilaca i volontera ove je subote u samo četiri sata izvadio oko deset tona teškog glomaznog otpada u području makarskog podmorja, priopćeno je iz organizacija GUAWA (Global Underwater Awareness Association), koja je i organizirala ovu, osmu po redu i kako ističu, do sada najuspješniju akciju čišćenja.

Iz mora su izvađene brojne gume, akumulatori, bačve, te ostali krupni i sitni, plastični i željezni otpad. Čišćenje se provodilo na lokalitetima donje i gradske makarske luke.

Akciju je predvodio je Kristijan Curavić, predsjednik organizacije GUWAA, a s njim su ronili i predstavnici MORH-a, MUP-a, ATJ Lučko, DVD Makarska, ronilačkog kluba Arbun, te Francuz Benjamin Turquin, zamjenik glavnog direktora za poslovanje s građanstvom Splitske banke, navodi se u priopćenju.

Mnogobrojni su Makarani i turisti budno pratili tu ekološku akciju, a makarski je gradonačelnik Marko Ožić Bebek pozvao sve predstavnike lokalnih samouprava i turističkih zajednica da surađuju s GUWAA-om.

"Ovo je najbolji dokaz da se čuda događaju kada se ljudi ujedine s istim ciljem. Ipak, ovo je zapravo tek odličan početak. Nakon Makarske slijedi nam, između ostalog, i velika globalna akcija čišćenja koja će se provoditi na brojnim tuzemnim i inozemnim lokalitetima, čime će Hrvatska kao značajna turistička destinacija postati poznata i po najvećoj ekološkoj akciji čišćenja podvodnog otpada. Zahvalan sam svim roniocima, volonterima i partnerima projekta, posebno Splitskoj banci i grupi CIOS, našem partneru za logistiku i recikliranje," izjavio je nakon akcije Curavić.

U priopćenju se među ostalim navodi i da građani mogu prijaviti podvodni glomazni otpad na broj telefona 0800 0204.

16.06.2012. 21:42:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh