« Zdravlje
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci

Dramatično: Sve više oboljelih od raka dojke

Svaka deseta Britanka oboli od raka dojke do 80. godine života

U nerazvijenim zemljama broj oboljelih je manji zato što su žene mršavije, imaju puno djece i ne koriste hormone
U nerazvijenim zemljama broj oboljelih je manji zato što su žene mršavije, imaju puno djece i ne koriste hormone
Više o

rak dojke

Postoji mogućnost da će jedna od sedam žena u Engleskoj u budućnosti oboljeti od raka dojke ako se ovaj trend nastavi razvijati, pokazuju istraživanja.

Stručnjaci tvrde da je način života razlog zbog kojeg žene sve manje rađaju i rađaju u starijoj dobi. Upotreba ženskih hormona je razlog povećanoj učestalosti ovog oboljenja. Svaka deseta Britanka oboli od raka dojke do 80. godine života, a znanstvenici strahuju da bi ovaj broj do 2024. mogao narasti i da bi u tom slučaju svaka sedma žena obolijevala od ove bolesti.

Proračuni su temeljeni na ispitivanjima žena koje u organizmu nose genetske mutacije koje mogu dovesti do oboljenja.

Način životaNajnovije istraživanje mančesterskog centra Genesis Breast Cancer Prevention upozorava  da opasnost od raka dojke postoji zbog načina života.
Stručnjaci preporučuju ženama da rađaju djecu što je moguće ranije, izbjegavaju dugogodišnju upotrebu ženskih hormona i da održavaju idealnu tjelesnu težinu.
Dramatičan razvoj rizika od obolijevanja od raka dojke se dogodio u posljednjih 60 godina, i odrazio se generalno na ovu populaciju. Profesor Gareth Evans iz centra Genesis Breast Cancer Prevention u Manchesteru je vodio istraživanje koje je obuhvatilo 1442 ispitanice koje su nosile visokorizične gene BRCA1 i BRCA2.

Studija je pokazala da je u žena koje su imale genetsku predispoziciju da obole i koje su rođene prije 1920., mogućnost od obolijevanja od raka dojke do 40. godine života iznosila 7 posto. Rizik od obolijevanja žena rođenih poslije 1960. narastao je na 40 posto.

Konzultant u medicinskoj genetici u mančesterskim bolnicama St. Mary’s i Christie rekao je da se radi o nezanemarivom usponu. Istraživanje pokazuje da opasnost postoji zbog načina života. Profesor Evans preporučuje ženama da rađaju djecu ranije, izbjegavaju dugogodišnju upotrebu ženskih hormona i da održavaju idealnu tjelesnu težinu.

Na kraju je zaključio: u nerazvijenim zemljama broj oboljelih od raka dojke je manji zato što su žene mršavije, imaju mnogo djece i ne koriste hormone u kontracepciji. (METRO) 

04.06.2008. 06:15:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh