« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Dragovoljni ročnik za plaću od 2.660 kuna

Prva skupina dragovoljnih ročnika započinje obuku 3. studenoga

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Marin Tironi, CROPIX)
Više o

ročnici

,

mlada vojska

Prva skupina dragovoljnih ročnika Hrvatske vojske započet će obuku 3. studenoga u vojarni u Požegi, a među 250 odabranih biti će i 30 žena, doznaje se danas u Ministarstvu obrane.

"Očekujemo da će prvi dragovoljni ročnici biti u potpunosti zadovoljni programom i svim ostalim sadržajima", kazao je na današnjoj konferenciji za novinare ministar obrane Branko Vukelić. Dodao je da će prva skupina proći tzv. pilot projekt obuke nakon kojega se mogući nedostatci mogu promijeniti ili poboljšati.

Zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Slavko Barić kazao je da će nova generacija proči obuku u poboljšanim uvjetima, od smještaja do obrazovnih mogućnosti. "Napravljeni su novi nastavni planovi, a posebnu su obuku prošli i dočasnici koji će ih obučavati", kazao je Barić.

Prvih 250 dragovoljnih ročnika izabrano je između gotovo tisuću prijavljenih, vodeći računa o podjednakoj zastupljenosti svih hrvatskih regija.

Nakon temeljne šestotjedne obuke u Požegi ročnici će proči i tzv. specijalistički tečaj na poligonu u Gašincima, uz intenzivne aktivnosti do deset sati dnevno. Napredovanje svakog ročnika posebno će se pratiti i ocjenjivati, a osmišljene će im biti i sportske te kulturne aktivnosti u slobodno vrijeme.

Svaki ročnik mjesečno će dobivati plaću od 2.660 kuna, s tim da će im se na ruke isplaćivati samo polovica iznosa, dok će ostatak dobiti nakon uspješno završene 14-tjedne obuke.

Već sljedeće godine planira se obuka dvije skupine od 400 ročnika. Obuka svakog od njih državu će bez troškova nastavnog kadra koštati do 8.000 kuna mjesečno, no u Ministarstvu ističu kako taj trošak nije previsok, uzme li se u obzir kvaliteta programa koji će proći i njihova konačna obučenost.

U MORH-u ističu da je dragovoljno služenje vojnog roka jedan od oblika modernizacije HV-a, koja je u procesu usklađivanja s NATO standardima, kao i da je za mlade ljude željne stjecanja iskustva vojna karijera jedan od najdinamičnijih poslova u državnoj upravi. (hina/metro-portal)

21.10.2008. 14:15:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh