« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
ruanda

Doživotni zatvor zbog ideje genocida

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

genocid

,

Theoneste Bagosor

,

ratni zločini u Ruandi

,

milicija Interahamwe

,

Tutsiji

,

ICTR

,

doživotni zatvor

Međunarodni kazneni sud za ratne zločine počinjene u Ruandi (ICTR), osudio je u četvrtak bivšeg pukovnika Theonestea Bagosoru na doživotni zatvor zbog pomaganja u organizaciji genocida u Ruandi 1994. godine.

Bagosora (67), koji je u vrijeme zločina bio šef kabineta ministra, osuđen je za pomaganje u planiranju i provedbi genocida, objavio je ICTR, kojemu je sjedište u tanzanijskom gradu Arushi.

Zloglasna milicija Interahamwe, koju su činili pripadnici naroda Hutu, izvela je pokolj nad više od 800.000 Tutsija i umjerenih Hutua u mjesecima političke krize nastale nakon ubojstva predsjednika Juvenala Habyarimane, koji je bio Hutu.

Optužnica tereti Bagosoru i trojicu visokopozicioniranih vojnih dužnosnika za poticanje na "istrebljenje Tutsija" nakon pogibije predsjednika Habyarimane.

Bagosora je, prema optužnici, napustio pokušaje mirovnih pregovora u Tanzaniji te pri povratku u Ruandu javno objavio da "priprema apokalipsu".

ICTR je od 1997. osudio 29 osoba, među njima i poznatog pjevača Simona Bikindija koji je dobio 15 godina zatvora za svoj govor održan u lipnju 1994., kojim je pozvao Hutue da pobiju manjinske Tutsije. (hina/metro-portal)

18.12.2008. 14:57:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh