« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
ISTRAGA I PRITVOR

DORH zatražio pritvor za 39 izgrednika iz Radićeve

O zahtjevu DORH-a danas bi trebao odlučiti istražni sudac zagrebačkoga Županijskog suda

Barikade
Barikade (Boris Kovacev / CROPIX)
Više o

DORH

,

Radićeva ulica

,

prosvjed Trg

,

izgrednici

Državno odvjetništvo zatražilo je istragu i jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i dokaze te opasnosti od ponavljanja kaznenog djela za 34 osobe uhićene u prošlotjednome nasilnom protuvladinom prosvjedu u zagrebačkoj Radićevoj ulici, prenosi Hina.

Istodobno je od Općinskoga kaznenog suda zatraženo pokretanje pripremnog postupka protiv petorice maloljetnika, od kojih najmlađi ima 15 godina. Trojicu se tereti da su bili u skupini koja je napala službenu osobu, dvojicu za napad na službenu osobu, a svu se petoricu sumnjiči za uništavanje imovine. I za njih je, kao i za 34 osumnjičene osobe u dobi od 18 do 56 godina, zatražen jednomjesečni pritvor.

Osumnjičene se tereti da su bili među 500-tinjak prosvjednika koji su 26. veljače, odvojeno od mirnog prosvjeda branitelja na glavnome zagrebačkom trgu, krenuli Radićevom ulicom s namjerom da probiju policijski kordon koji je sprječavao njihov dolazak na Markov trg, gdje su prosvjedi i javna okupljanja zakonom zabranjeni. Neki od njih bili su maskirani kapama, šalovima i kapuljačama te su nosili kamenje, opeke, staklene boce, baklje, petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva te predmete koji su mogli uzrokovati ozljede.

Došavši do metalne zaštitne ograde kod Kamenitih vrata 15-ero osumnjičenika počelo je prema policajcima bacati kamenje, staklene boce, cigle, daske i ostale predmete koji su im se našli pod rukom, oglušivši se na sve policijske zapovijedi. U tom napadu je ozlijeđeno 26 policajaca i oštećeno nekoliko policijskih vozila.

Osumnjičenima za napad na službenu osobu prijeti zatvorska kazna od tri mjeseca do tri godine, a za one koji su u skupini napali službenu osobu Kazneni zakon previđa novčanu kaznu ili do godine dana zatvora.

02.03.2011. 12:38:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh