« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
NI DA NI NE

DORH: Prerano je pisati o prvoj istrazi protiv Sanadera

Državno odvjetništvo tvrdi kako su natpisi o istrazi protiv Sanadera u aferi Hypo "u najmanju ruku preuranjeni"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix/Arhiva)
Više o

Ivo Sanader

,

DORH

,

Globus

,

afera Hypo

Državno odvjetništvo RH priopćilo je danas kako su "u najmanju ruku preuranjene" novinarske tvrdnje da je u tijeku istraga o okolnostima i sudionicima davanja kredita Hypo banke Globus grupi.

DORH je na svojoj internetskoj stranici objavio priopćenje "u svezi članka 'Prva istraga protiv Sanadera' objavljenog u tjedniku Nacional, a radi objektivnog izvješćivanja javnosti budući da pojedini navodi i tvrdnje dovode do krivih zaključaka".

"Navodi u članku o rezultatima postupka i sadržaja mogućeg iskaza isključivo su zaključci novinara koji se ne temelje na stanju spisa posebno ne u dijelu u kojem se tvrdi kako Državno odvjetništvo posjeduje konkretne dokaze i činjenice dostatne za pokretanje postupka.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske je u više navrata izvješćivalo kako surađuje s nadležnim tijelima Republike Austrije u svezi poslovanja Hypo banke. Ta suradnja je intenzivna i rezultati istraživanja u tom slučaju bitni su za ocjenu pod kojim okolnostima i uz sudjelovanje kojih osoba je Hypo banka davala kredite Globus grupi.

>>Sanader i Hypo banka ljubovali za 800 tisuća maraka

Upravo iz navedenih razloga tvrdnje koje iznosi novinar u navedenom članku kako je u tijeku istraga u ovom predmetu su u najmanju ruku preuranjeni. Državno odvjetništvo je dužno postupati po načelu legaliteta dakle dužno je podastrijeti sudu dokaze i činjenice ili barem dokazati da postoji zatvoreni krug indicija iz kojih proizlazi osnovana sumnja da je određena osoba počinila kazneno djelo koje joj se stavlja na teret.

Stoga zaključci i tvrdnje novinara koji se baziraju na jednom iskazu bez ispunjenja svih gore navedenih uvjeta nemaju podloge i nisu stavovi ovog Državnog odvjetništva.

Konačno, Državno odvjetništvo u ovom slučaju nije davalo ni 'plasiralo' nikome bilo kakve informacije budući da sukladno zakonskim odredbama ne možemo davati ocjene o stanju bilo kojeg predmeta prije donošenja državnoodvjetničke odluke", kaže se u priopćenju.

17.08.2010. 18:11:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh