« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
KOLUMNA

Dopustite bojama da vas promijene

Fotografija vijesti

Jeste li ikad pomislili da crvene zidne tapete, koje krase zidove spavaće sobe, mogu vas i vašeg bračnog partnera pobuditi da vodite rat, a ne ljubav? Danas je poznato da boje, sasvim sigurno, mogu na nas utjecati, iako često toga nismo svjesni niti tome pridajemo pažnju. Boje odašilju magnetske valove i svaka boja ima vlastitu valnu duljinu.
Ti valovi stimuliraju određene kemijske supstance u očima koje onda šalju impulse i poruke u hipofizu i epifizu koje se nalaze blizu mozga. Stimulirane reakcijom na boje ove žlijezde mogu svojim radom promijeniti raspoloženje čovjeka, ubrzati srčanu frekvenciju, pojačati moždanu aktivnost. Općenito, tamne boje ostavljaju na nas ‘težak’ dojam, dok svijetle boje ne samo da izgledaju veselo, nego i fizički izgledaju ‘lagane’. U jednom su eksperimentu testirani psihološki efekti boja na produktivnost radnika. Istraživači su obojili teške sanduke u crno i lagane sanduke u bijelo.

Radnici su imali  znatno više problema u dizanju i nošenju crnih sanduka nego bijelih. Poznat je i drugi primjer upotrebe boje u  svladavanju depresije i stimuliranju  aktivnosti.

Stručnjak za psihologiju boja pozvan je u jednu bolnicu da ponudi savjete u vezi apatičnosti i bezvoljnosti osoblja i bolesnika. Utvrdio je da su sve prostorije i hodnici obojeni u smeđe. Stručnjak je savjetovao sve obojiti narančastom, bojom jagode, smaragdno zelenom i blijedoljubičastom.

Magnetski valoviPoznato je da boje mogu na nas utjecati, iako toga često nismo svjesni, stoga tomu ne pridajemo pažnju. Boje, naime, odašilju magnetske valove a svaka boja ima svoju valnu duljinu.Reakcija pacijenata na nove boje bila je momentalna i pozitivna. Stariji muškraci su se počeli brijati svaki dan i mnogo češće se oblačiti i dizati iz kreveta. Bolesnice su počele češće šetati i družiti se po hodnicima, počele su češće jedna od druge tražiti češljeve, šminku, čarape. Čak se i raspoloženje medicinskog osoblja poboljšalo. Ako boje imaju tako snažan utjecaj na mentalno i fizičko zdravlje, dobro je znati bar neke glavne učinke pojedinih boja: Crvena je boja koja uzbuđuje - povisuje krvni tlak, ubrzava mišićnu aktivnost i utječe da brže dišemo.
Plava pak izaziva raspoloženje koje karakterizira mirnoća i spokoj. Žuta boja podiže duh i čini ljude da se osjećaju energični, krepki i optimistični, dok ružičasta djeluje umirujuće.

Piše: Piše: dr. Ivo Belan
20.02.2008. 00:37:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh