« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
POČINJE PREDIZBORNA KAMPANJA

Donesene posljednje odluke nakon čega je raspušten Sabor

Zbog redovitih izbora krajem godine neće biti moguće donijeti državni proračun u uobičajenom i redovnom procesu pa je donesena odluka o privremenom financiranju

Fotografija vijesti
Više o

HDZ

,

Hrvatski sabor

,

predizborna kampanja

,

financiranje stranke

Hrvatski je sabor danas izglasao svoje posljednje odluke u ovom sazivu, a jedna od najvažnijih bila je i Odluka o privremenom financiranju za prva tri mjeseca sljedeće godine, prenosi Hina.

Kako će se krajem godine održati parlamentarni izbori pa neće biti moguće donijeti državni proračun u uobičajenom i redovnom procesu, Vlada je predložila, a Sabor danas izglasao odluku o privremenom financiranju u prvom tromjesečju 2012.

Odlukom, koju su zastupnici izglasali sa 132 glasa za i dva suzdržana, predlažu se rashodi u prvom tromjesečju u iznosu 27,3 milijarde kuna, a ukupni se prihodi očekuju na razini od 25,17 milijardi kuna. To znači da će u prvom kvartalu iduće godine prihodi biti za oko 2,12 milijardi kuna manji od ukupnih rashoda.

Za tu odluku glasovali su i zastupnici iz Kukuriku koalicije, koji su se nakon nekoliko tjedana bojkota danas vratili u sabornicu, no, iako su činili kvorum, nisu glasali za ostale zakonske i druge prijedloge, pa je o ostalim točkama glasovalo točno 77 zastupnika, koliko je i potrebno za kvorum.

Nakon kratke rasprave Sabor je, na prijedlog vlade, donio Zakon o prestanku važenja Zakona o igralištima za golf.

Izmijenjen je i s propisima EU usklađen Zakon o hrvatskom državljanstvu, kojim se omogućava lakše uključivanje podnositelja zahtjeva u hrvatsko društvo na osnovi zakonitog i stvarnog boravka, te detaljnija razrada odredbi o reguliranju i duljini boravka za stjecanje državljanstva po raznim pravnim osnovama.

S EU je usklađen i novi Zakon o strancima, kojim se, među ostalim, ukida mogućnost izdavanja vize na zajedničku putnu ispravu, te se propisuje da osobe koje su upisane kao sukorisnici u putnu ispravu, podnose zasebni zahtjev te se utvrđuju minimalni uvjeti kako bi zahtjev za izdavanje vize bio zaprimljen.

Saborskom je odlukom Gordana Lukač Koritnik razriješena dužnosti pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, a na tu je dužnost imenovana Višnja Ljubičić.

28.10.2011. 14:57:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh