« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
SJAJNO!

Domaći pilinzi rješavaju probleme

Pomoći koži mogu pilinzi za tijelo i lice koji će ukloniti mrtve stanice i nečistoće iz pora koje na njoj se svakodnevno nakupljaju

Uživajte!
Uživajte! (Arhiva)
Više o

piling za lice

,

domaći piling

Naša koža tijekom cijele godine odbacuje mrtve stanice i tako se obnavlja, no zbog vanjskih utjecaja poput sunca, soli i znoja tijekom ljeta ili pak hladnoće i suhog zraka tijekom zime, može postati gruba i perutava. Kao takva je i osjetljivija, brže gubi elastičnost, jedrinu i prirodnu blistavost.

Pomoći joj mogu pilinzi za tijelo i lice koji će ukloniti mrtve stanice i nečistoće iz pora koje na njoj se svakodnevno nakupljaju. Pilinzi za lice su nježniji nego pilinzi za tijelo jer je koža lica mekanija i tanja nego na, primjerice, leđima. Ako ste do sada koristili piling samo na licu, vrijeme je da u svoju beauty rutinu uvrstite i pilinge za tijelo.

Zašto ih je dobro koristiti?

Osim što kožu oslobađaju nakupljenog tereta mrtvih stanica, pilinzi za tijelo poboljšavaju cirkulaciju i tako potiču stvaranje kolagena čija proizvodnja s godinama opada pa brže nastaju bore i fine linije.

Još jedna prednost pilinga je u tome što poboljšavaju upijanje i učinkovitost ostalih proizvoda za njegu poput seruma, krema, losiona ili specijalnih tretmana.

Kako, kada i koliko se koristi piling?

Piling za tijelo se koristi pod tušem prije ili nakon tuširanja, nježnim kružnim pokretima. Nakon pilingiranja potrebno je dobro isprati kožu mlakom vodom, osušiti je i nanijeti losion kako bi se koža smirila. Učestalost korištenja pilinga ovisi o tipu i stanju vaše kože, drugim riječima je li vaša koža suha, masna, normalna, podložna crvenilu, preosjetljiva ili pak imate psorijazu ili slične kožne bolesti.

Normalnu i masnu kožu dovoljno je pilingirati jednom tjedno, a suhu jednom u 10-15 dana. U slučaju da imate psorijazu, dermatitis ili nešto treće, prije korištenja pilinga posavjetujte se s liječnikom. Nadalje, prije nego napravite svoj piling, morate voditi računa treba li vam grublji ili nježniji.

Grubi pilinzi obično se rade od soli i šećera te su namijenjeni najdebljim dijelovima kože - laktovima, koljenima i petama. Srednje grubi pilinzi, primjerice od kave, koriste se za ruke, noge i stražnjicu, dok su nježni pilinzi od zobi, kukuruzne krupice ili rižinih mekinja dobri za grudi, ramena i dekolte.

Domaći pilinzi za tijelo

Na tržištu postoje razni kupovni pilinzi, no oni prirodni, koje možete napraviti sami, uvijek su bolji izbor. Sastojke za osnovni piling sigurno već imate kod kuće te ga možete napraviti uvijek kada vam je potreban:

  • šalica šećera ili soli
  • žlica ili dvije prirodnog ulja (maslinovo, bademovo, lavandino)

Sastojke dobro sjedinite, ali nemojte previše miješati kako se sol ili šećer ne bi otopili. Smjesa mora biti rahla poput pijeska, nipošto tekuća. Ako ste stavili previše ulja, dodajte još suhih sastojaka.

Piling s medom za suhu kožu

Med je prepun antioksidansa, umiruje i ima antibakterijska svojstva, zato je, osim za konzumaciju, odličan i za beauty tretmane. Sastojci koji vam trebaju:

  • šalica kukuruzne krupice
  • 2 žlice kokosovog ulja
  • 1 žlica meda

Pomiješajte sve sastojke i dodajte još krupice ako je smjesa previše tekuća. Nakon pilingiranja kožu obavezno dobro isperite da ne ostane ljepljiva.

Piling s čajevcem za masnu kožu

Ako muku mučite s masnom kožom leđa, rješenje je eterično ulje čajevca. Ono ima snažno antiseptičko i antifungalno djelovanje te sprječava pojavu akni i prištića te regulira izlučivanje sebuma. Što vam sve treba:

  • šalica zobi
  • pola šalice ulja lješnjaka
  • dvije kapi eteričnog ulja čajevca

Pomiješajte šećer i ulje lješnjaka te na kraju dodajte čajevac. Nipošto ne stavljajte više čajevca od preporučenog jer eterična ulja mogu nadražiti kožu ako nisu u određenom omjeru s baznim uljima poput lješnjaka.

Piling s kavom protiv celulita

Osim kao ukusni napitak, kava se zbog detoksikacijskih svojstava koristi i u borbi protiv celulita te za bolju cirkulaciju, dok je eterično ulje naranče snažan diuretik i potiče limfnu drenažu. Potrebni sastojci:

  • šalica mljevene kave ili taloga
  • 2-3 žlice maslinovog ulja
  • 3 kapi eteričnog ulja naranče

Pomiješajte sve sastojke i pilingom snažno masirajte dijelove tijela zahvaćene celulitom. Preporučujemo da ovaj piling ne koristite u tušu kako biste izbjegli začepljivanje odvoda.

Piling za opuštanje s lavandom

Ako vam treba opuštanje nakon napornog dana ili tjedna, u tu svrhu je najbolja lavanda. Eterično ulje lavande jedno je od rijetkih koje se može nanositi direktno na kožu bez da izazove iritaciju, regenerira kožu, otvara dišne puteve, umiruje i ublažava stres i nesanicu. Treba vam:

  • šalica soli
  • 3 žlice bademovog ulja
  • 3 kapi eteričnog ulja lavande
  • 1 žlica sušenih cvjetova lavande (po želji)

Pomiješajte bademovo ulje i sol, zatim dodajte cvjetove lavande i eterično ulje. Piling pustite da odstoji sat vremena te ga potom nanesite na suhu ili vlažnu kožu.

15.10.2020. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh