« Film
objavljeno prije 4 godine i 6 mjeseci
NAJAVE

Dokumentarac o Tusti kreće u kina

O njegovoj, ali i svojoj boli zbog preranog Tustinog odlaska prije sedam godina u zadnjem dijelu filma govore njemu najbliži

Tusta je legenda HR scene
Tusta je legenda HR scene (Arhiva)
Više o

Branko Črnac Tusta

,

film Tusta

Dugometražni biografski dokumentarac "Tusta" Andreja Korovljeva o frontmenu KUD Idijota, jednog od najveći punk bendova ovih krajeva, imat će 30. rujna u Kinu SC zagrebačku premijeru, nakon čega kreće na turneju po nezavisnim i art-kinima diljem Hrvatske i regije.

Korovljev tim emotivnim i angažiranim filmom o Branku Črncu Tusti, čovjeku koji nikada nije odustao od čovjeka te o snazi slobodoumnog mišljenja koja je pulsirala u svakom akordu žilavih Idijota, na svojevrstan način zatvara doku-filmsku trilogiju o Puli, napominje se u najavi filma.

U toj politički i društveno usmjerenoj trilogiji još su "Una storia Polesana", o pulskoj sirotinji, te "Godine hrđe", o radnicima brodogradilišta Uljanik. Sva tri filma snimljena su u produkciji Factuma.

To nije klasičan glazbeni dokumentarac jer niti KUD Idijoti s Tustom nikada nisu bili klasičan punk bend.

"Arhivskim materijalom i brojnim intervjuima prikazuje se društveni značaj njihove glazbe kojom su prkosili svakoj nepravdi, političkom režimu, zagovarali antifašizam i zastupali radnička prava", ističe se.

U filmu govore članovi svih postava KUD Idijota, istaknuti rock kritičari i glazbenici ex-Yu scene te njegova obitelj, prijatelji i 'uljanikovci', naime, sve dok se nije razbolio bio je aktivan sindikalist i radnik brodogradilišta Uljanik.

O njegovoj, ali i svojoj boli zbog preranog Tustinog odlaska prije sedam godina u zadnjem dijelu filma govore njemu najbliži. "Iskrena i osobna svjedočenja zaokružuju tako priču o čovjeku koji je svojim životom i stavovima utjecao na ljude i njihovu društvenu svijest", napominje se.

Za sve obožavatelje KUD Idijota na premijeri će biti dostupno i redizajnirano dvostruko LP i CD izdanje albuma "Gratis Hits Live" iz 1999. koji se snimao u pulskom rock-klubu Uljanik i koji je nedavno objavila diskografska kuća Dancing Bear.

Od 1. do 6. listopada film će biti dio redovnog repertoara Kina SC, a nakon Zagreba, u listopadu, putuje u Osijek i Split.

U Rijeci premijerno igra 21. studenog, a hrvatska turneja završava u Tustinom gradu - Puli, gdje će se prikazati 14. prosinca kao dio programa manifestacije 25. Sa(n)jam knjige u Istri.

Redovna kino distribucija odvijat će se do kraja godine u nezavisnim hrvatskim kinima usporedno s filmskim premijerama. U planu su i premijere u kinima diljem regije.

Film je prvi put prikazan na ovogodišnjem Motovun film festivalu, a potom na Dokufestu u Prizrenu i Liburnia film festivalu u Opatiji, gdje je osvojio nagradu publike.

25.09.2019. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh