« Televizija
objavljeno prije 10 mjeseci i 14 dana
DOX

Dokumentarac o najstarijoj poljskoj drag quuen

Novi poljski Max Original dokumentarni film „Boyleska“ (Boylesque) od danas je dostupan na HBO Max streaming platformi. Premijera na HBO kanalu bit će danas, 15. lipnja u 21:35

Boyleska
Boyleska (Arhiva)
Više o

drag queen

,

Boyleska

U gorko-slatkoj priči o životu koji prkosi godinama i konvencijama, queer izvođač poznat kao drag kraljica Lulla La Polaca nastavlja se nadati ljubavi, iako njegovo osamdesetogodišnje tijelo i svijet koji ga želi etiketirati kao umirovljenika nisu uvijek u stanju sustići njegove želje. 

On već koketira sa smrću, ali nastavlja tražiti ljubav svog života - 80-godišnja queer izvođačica Lulla La Polaca i dalje želi plesati, zabavljati se i voljeti. Ali njegovo bolesno i ostarjelo tijelo opire se mladenačkoj duši. Kakav je osjećaj čeznuti za nečim s čime ne možete držati korak?

Žudjeti za ljubavlju, a imati tako malo vremena da je ispuniš? Autsajder među umirovljenicima koji cvjeta među mladima koji ga uvijek ostavljaju iza sebe. Lulla ne pripada nigdje. Rastrgan između sjećanja na prošlost i nade za novom vezom, on se sklanja od samoće u svijet mašte. Ne uklapa se u uloge ili generacijske kategorije: posjećuje pogrebna poduzeća i pridružuje se povorkama ponosa, plesnim mjestima i gay klubovima. Najstarija poljska drag kraljica graciozno plovi svijetom koji veliča mladost, dok „Boyleska" bilježi dirljive trenutke iz njezine biografije.

„"Budite znatiželjni i ne stvarajte nikakve predrasude" bio je naš moto tijekom rada na filmu. Ovakav pristup doveo nas je do izuzetnog čovjeka i kasnije nam omogućio da slušamo njegovu priču. S vremenom smo svi shvatili da Lulla nije samo posebno ljudsko biće, već i primjer mlade duše zarobljene u starom tijelu. Čovjek koji traži ljubav i avanturu usprkos ulozi koju mu nameće društvo okrenuto mladima. Lullin duh i energija koju dijeli sa svima ostavili su traga na našoj montaži, kameri i glazbi. Iznimno sam zahvalna za ovo putovanje i suradnju s nevjerojatno talentiranim umjetnicima koji su radili sa mnom na ovom projektu.", izjavila je scenaristica i redateljica Bogna Kowalczyk.

Tomasz Morawski, producent filma izjavio je: „Bila nam je namjera napraviti film koji će dovesti u pitanje konvencionalnu percepciju starih ljudi. Željeli smo prikazati 80-godišnjaka sa svojim željama i spoznajama kakav je danas; nije nas zanimala priča iz prošlosti ili ilustracija sjećanja iz mladosti. „Boyleska" je vođena napetošću između mladog duha i ostarjelog tijela, energijom, otvorenošću i stereotipima koje nameće društvo. Osjećamo da publici predstavljamo veličanstven, izuzetan lik buntovnika, sanjara, umjetnika i aktivista. Budući da je „Boyleska" redateljski i snimateljski prvijenac, nama producentima, bilo je bitno osigurati kreativcima prostor u kojemu mogu ispričati Lullinu priču kroz svoju osjetljivosti, s velikom pažnjom na detalje i vizualnu stranu filma."

Film su producirali HBO Max, HAKA Films i Bionaut uz finacijsku podršku Češkog filmskog fonda i Mazovijanskog Varšavskog filmskog fonda. Producenti za HBO Max su Izabela Łopuch, Hanka Kastelicová, Joanna Szymańska, a za HAKA Films Tomasz Morawski, Katarzyna Kuczyńska, dok su producenti za Bionaut Vratislav Šlajer i Jakub Koštál. U glavnim ulogama je Andrzej Szwan, a.k.a Lulla La Polaca, a redateljica i scenatristica je Bogna Kowalczyk

18.06.2023. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh