« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci
PRIPREMANJE TERENA?

Dokazi o kemijskom napadu postoje, tvrdi Kerry

John Kerry nije izravno optužio sirijsku vladu za napad kemijskim oružjem, no tvrdi da se on sigurno dogodio

Basharu se loše piše
Basharu se loše piše (Arhiva)
Više o

napad

,

Bashar al-Assad

,

Sirija

,

kemijsko oružje

Američki državni tajnik John Kerry u ponedjeljak je izjavio da su dokazi o prošlotjednom napadu kemijskim oružjem 'neporecivi', optuživši sirijsku vladu za pokušaj prikrivanja i nagovješćujući da je SAD sve bliži mogućoj vojnoj intervenciji.

'Ovim kukavičkim zločinom, ali i ciničnim pokušajem njegova prikrivanja, vrijeđa se naš osjećaj za temeljnu humanost', rekao je Kerry i ocijenio da informacije koje su do sada prikupljene, uključujući video snimke i izvješća s terena, ukazuju da je u Siriji upotrijebljeno kemijsko oružje.

'To je neporecivo', kazao je Kerry, ne optuživši direktno sirijsku vladu, ali je dao do znanja da nitko drugi ne može stajati iza tog napada.

U do sada najžešćem odgovoru na, kako se sumnja, napad kemijskim oružjem u srijedu u više četvrti Damaska, Kerry je kazao da predsjednik Barack Obama 'vjeruje da mora postojati odgovornost onih koji su spremni upotrijebiti najgnusnije oružje protiv najranjivijih'.

'Ono što smo vidjeli u Siriji prošli tjedan trebalo bi zgranuti savjest cijelog svijeta. Bit ću jasan: bezobzirni pokolj civila, ubijanje žena, djece i nevinih promatrača kemijskim oružjem je moralni blud', rekao je Kerry novinarima.

Kerry je vladu predsjednika Bašara al-Asada optužio da se ometanjem pristupa mjestu zločina UN-ovim inspektorima danima i granatiranjem tog područja ponaša kao da ima nešto za sakriti.

27.08.2013. 09:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh