« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
napad luđaka

Dok se Berlusconi oporavlja, navode se propusti u osiguranju

Talijanski tisak osuđuje ozračje mržnje u zemlji i napad vide kao dokaz srozavanja političke klime u Italiji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (BBC)
Više o

Silvio Berlusconi

,

Massimo Tartaglia

,

Carmelo Briguglio

Šef talijanske vlade Silvio Berlusconi, žrtva nedjeljnog napada u Milanu, proveo je mirnu noć, a prvi mu je zahtjev bio da "vidi dnevne listove", objavila je u ponedjeljak ujutro Ansa.

Talijanski političari izrazili su solidarnost s Berlusconijem, dok tisak ističe da napad ilustrira "tešku degradaciju političke klime u Italiji".

Silvio Berlusconi hospitaliziran je od nedjelje navečer u bolnici San Raffaele u Milanu, nakon što ga je posred lica udario 42-godišnji Massimo Tartaglia koji se već deset godina liječi zbog mentalnih smetnji. Napadač se nalazi u zatvoru u Milanu i pod stalnim je nadzorom.

Talijanski zastupnik Carmelo Briguglio izjavio je, pak, da u osiguranju talijanskog premijera postoje ozbiljni propusti, a nacionalni tisak donosi fotografije okrvavljena premijera i osuđuje ozračja mržnje.

Briguglio, inače potpredsjednik parlamentarnog odbora za kontrolu tajnih službi, ocijenio je da napad na premijera počinjen u nedjelju navečer u Milanu "dokazuje da je sustav zaštite predsjednika vlade neprimjeren i s ozbiljnim propustima".

Odbor će "zasjedati i pomno raspraviti to pitanje", rekao je Briguglio i upozorio da se lako moglo dogoditi da premijer ne bude samo napadnut, već i ubijen. Briguglio je i prije upozorio na problem manjkavog osiguranja, a talijanski tisak ukazuje na dva velika propusta u sustavu zaštite. Prvi je taj što se napadač uopće mogao približiti premijeru, a druga je pogreška što premijer nije odmah bio evakuiran poslije napada.

Il Giornale, desni dnevnik obitelji Berlusconi, piše da je napadač "luđak", ali "moralni naručitelji poznati su i među pojedinim političarima desnog centra" i nije slučajno što se napad "dogodio baš danas i što je meta baš Berlusconi".

Glasila ljevice jednako osuđuju napade, pa La Repubblica u napadu vidi dokaz "srozavanja političke klime u Italiji" i poziva sve "prijatelje i neprijatelje, pristaše i protivnike na solidarnost" s premijerom.

La Corriere della Sera upozorava na "zatrovano ozračje" i piše da je "politička mržnja čudovište koje je teško obuzdati kad se jednom pusti s lanca". (hina/metro-portal)

14.12.2009. 13:25:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh