« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
ZELENO ŽUTILO

Dok dolar pada zlato leti u nove rekorde

Mogućnost da Fed-ovi poticaji gospodarstvu potraju dulje od najavljivanog odrazili su se na dolar, a zlato je opet postalo sigurno utočište

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

zlato

,

banka Fed

,

dolar

Dolar je u ponedjeljak skliznuo prema euru na međunarodnim tržištima valuta zbog zabrinutosti da bi američka središnja banka Fed mogla duže vrijeme zadržati gospodarske poticaje, što je pomoglo pogurnuti cijene zlata na novu rekordno visoku razinu.

Euro se prema dolaru popeo na 1,4977 dolara. Prema jenu je ojačao na 133,12 jena. Dolar je pak izgubio na vrijednosti i prema jenu, te se njime trgovalo po 88,88 jena.

Komentar jednog Fed-ovog dužnosnika da se zalaže za zadržavanje bančinog programa poticaja za gospodarstvo i nakon planiranog roka za njegovo ukidanje pritisnuo je dolar, nakon čega je cijena zlata skočila na povijesno visoku razinu od 1.167,88 dolara za uncu.

Predsjednik Fed-ove podružnice u St. Louisu James Bullard kazao je da bi produljenje toga programa, za koji se općenito smatra da negativno utječe na američku valutu, proširilo manevarski prostor za američke zakonodavce.

"Cijene zlata ubilježile su još jednu rekordno visoku vrijednost na krilima slabijeg dolara dok Bullardovi komentari potiču raspravu o mogućnosti inflacije u srednjem roku, iako gospodarski podaci i dalje ukazuju na odsustvo cjenovnih pritisaka", Jane Foley, financijska analitičarka

"Komentari američke središnje banke dali su nove poticaje tržištu", ocjenjuje Jane Foley, analitičarka on-line tvrtke Forex.com.

Zlato ulagači smatraju sigurnim ulaganjem u razdoblju obilježenom rastom cijena.

Slabljenje dolara na početku tjedna nadovezalo se na prošlotjedni rast budući da su ulagači tada okretali leđa rizičnijoj imovini poput eura, nakon gubitaka svjetskih tržišta dionica izazvanih obnovljenim zabrinutostima oko gospodarskih prognoza.

U ponedjeljak su globalne dionice snažno poskočile paralelno slabljenju dolara.

Na raspoloženje na tržištima utječe i izjava indijskog premijera Manmohana Singha, koji je protekloga vikenda isključio mogućnost odbacivanja dolara kao ključne globalne valute te izrazio duboko uvjerenje u snažan oporavak američkog gospodarstva.

"Koliko ja vidim, zasad nema valute koja bi zamijenila dolar", kazao je Singh u intervjuu uoči posjeta SAD-u koji je počeo u nedjelju. (hina/metro-portal)

23.11.2009. 17:06:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh