« Svijet
objavljeno prije 3 godine i 3 mjeseca
DOGOVOR

Dogovor o covid putovnicama

Veleposlanici država članica EU-a u srijedu su dogovorili zajedničko stajalište o prijedlogu uredbe o uvođenju digitalne zelene potvrde

Zapravo putovnica...
Zapravo putovnica... (Arhiva)
Više o

covid putovnica

,

digitalna zelena potvrda

Dogovoreno stajalište predstavlja mandat rotirajućem predsjedništvu za pregovore s Europskim parlamentom o konačnom tekstu te uredbe.

Prema dogovorenom stajalištu Vijeća EU-a, te potvrde ne mogu biti uvjet za korištenja prava na slobodno kretanje i one nisu putni dokument. Time se želi naglasiti načelo nediskriminacije prema osobama koje nisu cijepljene.

Potvrde bi trebale omogućiti lakše kretanje osobama koje su cijepljene, koje su se oporavile od covida-19 ili koje imaju negativan test na covid-19.

 Zemlje članice morat će priznati cjepiva koja su odobrena u EU-u, a pojedine države članice mogu samostalno priznavati i druga cjepiva poput ruskog Sputnjika V ili kineskog Sinovaca.

 Europski parlament, drugo zakonodavno tijelo u EU-u, trebao bi dogovoriti svoje stajalište tijekom ovoga mjeseca, nakon čega će moći započeti razgovore s Vijećem. Očekuje se da će uredba biti usvojena do kraja lipnja.

 Europska komisija je sredinom ožujka predložila uvođenje digitalne zelene potvrde, tzv.covid-putovnice za slobodnije kretanje unutar EU-a u vrijeme pandemije, što bi moglo spasiti ovogodišnju turističku sezonu.

 Pandemija koronavirusa, koja traje već više od godinu dana, dovela je do najveće globalne ekonomske krize od Drugog svjetskog rata, a posebno su pogođene zemlje koje se u znatnijoj mjeri oslanjaju na turizam poput Hrvatske, Španjolske, Italije, Grčke.

17.04.2021. 18:58:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh