« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 2 mjeseca i 26 dana

Dogodilo se na današnji dan - 2. siječnja

Španjolci se oslobodili arapske okupacije, napravljena prva fotografija Mjeseca, završio rusko-japanski rat

Dogodilo se na današnji dan 2. siječnja
Dogodilo se na današnji dan 2. siječnja (Arhiva)
Više o

dogodilo se na današnji dan

,

Christy Turlington rođendan

,

Luna 1

,

Cuba Gooding Jr. rođendan

,

Isaac Asimov rođendan

,

Diane Lane

,

2. siječnja

,

rođeni na današnji dan

,

2. 1.

Drugi dan nove godine 1492. godine najveće veselje bilo je u Španjolskoj, gdje su kralj Ferdinand II i kraljica Isabella postali suvereni na cjelokupnom teritoriju, preuzevši zadnje maursko uporište koje im je predao Muhamed XI, arapski lider na Iberskom poluotoku.

Američka Unija formirala se prilično polako nakon pobjede nad Britancima, pa je tako Georgia 1788. godine postala tek četvrta zemlja Unije.

Dagerotipija, začetak moderne fotografije dobila je ime po svom izumitelju Louis Jacques Mande Daugerreu, koji je na današnji dan 1839. godine napravio prvu fotografiju Mjeseca.

Početak prošlog stoljeća obilježio je rusko-japanski sukob, koji je okončan upravo na današnji dan 1905. godine, kao dalekoistočni uvod u Prvi svjetski rat i promjene u ruskom sustavu. No, strahote su se nastavile i nakon završetka rata, kada je u SAD eskaliralo rasno motivirano nasilje. Sve veća uloga Afroamerikanaca u svakodnevnom životu Amerike nije se svidjela većinskom bijelom stanovništvu, koje je spalilo do temelja prvi gradić potpuno naseljen Afroamerikancima, Rosewood na Floridi.

Početak svemirskih letova dogodio se već u pedesetim godinama prošlog stoljeća, da bi američke frustracije bile dovedene do usijanja kad su Rusi na današnji dan 1959. godine lansirali Mechtu, poznatu i kao Luna 1, prvi svemirski brod koji je proletio kraj Mjeseca i ušao u orbitu oko Sunca.

Rođendani poznatih osoba uključuju poznatog pionira science fictiona Isaaca Asimova, glumice Diane Lane i Tia Carrera, njihov kolega Cuba Gooding Jr. i supermodel Christy Turlington.

02.01.2024. 00:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh