« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci

Dogodilo se na današnji dan - 29. siječnja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

dogodilo se na današnji dan

,

Oprah Winfrey

,

Anton Pavlovič Čehov

,

Emanuel Svedenborg

,

29. siječnja

Kroz povijest mnogi su znanstvenici bili na pragu otkrića ili su ga dostigli niti ne znajući i nastavili dalje tražiti svoj cilj. Slična se situacija dogodila Galileu na današnji dan, kada je prema svojim dnevnicima teleskopom vlastite izrade uočio Neptun, ne znajući da gleda još neotkrivenu planetu.

Čim je otvorena Library of the Congress, odlučili su zaposliti i prvog knjižničara. Čast je pripala stanovitom Johnu Beckleyu, koji je primljen na posao na današnji dan, uz plaću od 2 penija dnevno.

Svijet književnosti na današnji je dan dobio jedno od klasičnih djela koja su nastavila inspirirati čitatelje i druge književnike izdavanjem prve naklade Gavrana Edgara Allana Poa 1845. godine. Četrdeset i jednu godinu kasnije Karl Benz patentirao je prvi automobil s pogonom na unutrašnje izgaranje benzina, a prezime je ušlo u povijest kao jedan od sinonima luksuznih i kvalitetnih vozila.

Današnji vlastodršci svih zemalja bili bi sretni kad bi mogli reagirati kao vlada SAD 1912. godine, kada je proglašen zakon vojnog suda za štrajkaše tekstilne industrije u Lawrenceu, tada najvećem centru najpropulzivnije industrije u SAD.

Rođendani slavnih osoba na današnji dan uključuju Emanuela Svedenboga, Antona Pavloviča Čehova, glumca Toma Sellecka i Oprah Winfrey.

29.01.2010. 08:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh