« Fun
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci

Dogodilo se na današnji dan

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

dogodilo se na današnji dan

,

Thomas Becket

,

YMCA

,

Wounded Knee Creek

,

Charles Goodyear rođendan

,

Jon Voight rođendan

,

Ted Danson rođendan

Kontroverzni engleski svetac, Thomas Becket, nadbiskup od Canterburyja koji je zbog sukoba s kraljem Henryjem II morao otići u egzil, ubijen je na današnji dan 1170. godine po naredbi engleskog suverena, uzaludno se nadajući da će ga papa zaštititi.

Jedna od najpoznatijih svjetskih humanitarnih asocijacija, YMCA, koja je postala poznatija po pjesmi Village People nego po svom radu otvorila je na današnji dan u Bostonu svoje prve prostorije, u kojima su beskućnici mogli naći utočište i hranu, da bi kasnije prerasla u pravi lanac institucija.

Posljednja velika bitka indijanskih ratova u SAD odigrala se upravo na današnji dan 1890. godine, kod Wounded Knee Creeka. Siouxi, koje je nakon smrti Bika Koji Sjedi vodio Big Foot, pokušali su se spasiti od poznate 7. konjičke brigade bijegom u šikare. No, konjica ih je opkolila kod Wounded Knee potoka, i tijekom pregovora o predaji indijanski je šaman bacio prah u zrak, što je izazvalo jednog ratnika da opali i ubije časnika konjice. U roku od svega nekoliko minuta 200 ratnika, žena i djece poginulo je u paljbi američke vojske i okončalo sagu o osvajanju Divljeg zapada.

Zadnji veliki događaj na ovaj dan zbio se u Čehoslovačkoj 1989. godine, kada je nakon baršunaste revolucije i mirnog prijenosa vlasti s komunista na demokratski izabrane predstavnike političkih stranaka dugogodišnji disident i simbol otpora Vaclav Havel došao na mjesto predsjednika države.

Rođendani uključuju oca možda i najpoznatijih svjetskih auto guma Charlesa Goodyeara, američkog predsjednika Andrewa Johnsona, glumce Jona Voighta i Teda Dansona i pjevačicu Marianne Faithfull. (metro-portal)

29.12.2008. 10:13:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh