« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 3 mjeseca i 6 dana

Dogodilo se na današnji dan - 23. prosinca

Osnovan FED, otkriven tranzistor, prvi let oko Zemlje u eksperimentalnoj letjelici bez nadolijevanja goriva

Dogodilo se na današnji dan 23. prosinca
Dogodilo se na današnji dan 23. prosinca (Arhiva)
Više o

dogodilo se na današnji dan

,

Slash rođendan

,

Akihito rođendan

,

Champolion rođendan

,

23. prosinca

,

Carla Bruni rođendan

,

rođeni 23. prosinca

,

rođeni na današnji dan

,

23. 12.

Prvi predsjednik SAD George Washington neko je vrijeme obavljao dvije dužnosti, predsjedničku i zapovjednika vojnih snaga novostvorene države. Na današnji dan 1783. odustao je od vojnog položaja, koncentriravši se na državničke obveze. Pet godina kasnije uspio je u još jednom naumu, odvojiti stotinu kvadratnih milja za District of Columbia, izdvojeno područje na kojem se gradio novi glavni grad SAD.

Jedna od kratica koja se u zadnje vrijeme svakodnevno pojavljuje u novinama je FED, američka centralna banka. Osnovana je aktom predsjednika Woodrowa Wilsona godinu dana prije početka prvog svjetskog rata.

Revolucionarni pronalazak čije inačice su danas potpuno zavladale svijetom, tranzistor, otkriven je znanstvenoj zajednici na današnji dan 1947. godine, kao čedo trojice fizičara, Badeena, Brattaina i Shockleya.

Kraj Drugog svjetskog rata doveo je do dugotrajnih sudskih procesa čelnih ljudi sila Osovine koji su uhvaćeni nakon kapitulacija. Na današnji je dan u Japanu 1948. godine pogubljeno sedam generala predvođenih Hideki Tojom.

A pred dvadeset i dvije godine dva američka letača, Dick Rutan i Jeana Yeager uspjelo je u eksperimentalnoj letjelici Voyager izvesti prvi let oko zemljine kugle bez dopunjavanja goriva.

Rođendani slavnih osoba dan prije Badnjaka počinju s Jean-Francois Champolionom, čovjekom koji je prvi odgonetnuo egipatske hijeroglife, a rođendan bi slavili ili slave i japanski car Akihito, švedska kraljica Silvia i gitarist Guns'n'Rosesa Slash. Ne zaboravimo na kraju spomenuti i da se na današnji dan rodila prelijepa Carla Bruni.

23.12.2023. 00:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh