« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 4 mjeseca i 6 dana

Dogodilo se na današnji dan - 22. prosinca

Na današnji dan je završilo poznato suđenje za izdaju francuskom kapetanu Alfredu Dreyfusu, izašla prva poštanska marka u SAD, srušen Ceausescu, Walesa postao predsjednik Poljske

Dogodilo se na današnji dan 22. prosinca
Dogodilo se na današnji dan 22. prosinca (Arhiva)
Više o

dogodilo se na današnji dan

,

Giacomo Puccini rođendan

,

Charles de Gaulle rođendan

,

Billie Jean King rođendan

,

Dioklecijan

,

22. prosinca

,

rođeni na današnji dan

,

rođeni

,

Jean-Baptiste Racine

,

George Elliot

,

22. 12.

Kako se približava Božić, ljudi kite kuće i stanove lampicama raznih boja. Prvi takav lanac lampica napravio je veliki izumitelj Thomas Alva Edison, 1882 godine, što se pokazalo jednim od financijski isplativijih poduhvata velikog uma.

Na današnji dan 1894. godine završilo je poznato suđenje za izdaju francuskom kapetanu Alfredu Dreyfusu, koje je rezultiralo smrtnom kaznom za nesretnog časnika, unatoč potpori cijele Francuske i intelektualne kreme svoga doba.

Prva poštanska marka u SAD izašla je također na ovaj dan, a tijekom hladnog rata SAD i SSSR vodili su bespoštednu utrku u naoružanju, bez obzira na živote svojih stanovnika. Tako su u razmaku od samo godinu dana i jedna i druga velesila izvele nuklearne pokuse na svom teritoriju, pokušavajući dokučiti kakve zapravo posljedice ima jedan takav strašan čin. SAD su privremeno povele u toj utrci jer je njihov eksperiment u Nevadi bio prvi, 1961. godine.

Slijedeća dva događaja koja su također razdvojena sa samo godinu dana iscrtala su neke nove odnose, jer je 1989. godine nakon višednevnih demonstracija pao rumunjiski diktator Nicolae Ceausescu, a godinu dana kasnije Poljska je dobila prvog demokratski izabranog predsjednika u liku vođe sindikata Solidarnost, lučkog električara Lecha Walese.

Rođendani poznatih osoba započinju s poznatim rimskim carem Dioklecijanom, piscem Georgeom Eliotom i skladateljem Giacomom Puccinijem, a na ovaj su dan rođeni još i slovenski inžinjer raketne tehnologije Herman Potočnik Noordung, francuski dramaturg Jean-Baptiste Racine, profesionalna tenisačica Billie Jean King i Cojo, prva gorila rođena u zatočeništvu. 

21.12.2023. 00:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh