« Fun
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci

Dogodilo se na današnji dan

Rođendan slavi otac fast fooda

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

dogodilo se na današnji dan

U Zagrebu je 1852. godine održana prva sjednica Trgovačko-obrtničke komore koja je kasnije prerasla u današnju Hrvatsku gospodarsku komoru.

Britanski arheolog i egiptolog Howrd Carter 1923. godine u Dolini kraljeva je otvorio i ušao u najočuvaniju faraonsku grobnicu, onu mladog faraona Tutankamona. U grobnici je pronašao velik broj artefakata neprocjenjive vrijednosti od kojih su neki pronađeni u njegovoj kući nakon njegove smrti što, uz oštećenje sarkofaga i faraonove mumije, pokazuje kako je slavni arheolog posao odradio krajnje 'neprofesionalno'.

U Velikoj Britaniji 1957. godine ukinut je 'Toddlers' Truce'. Radilo se o uredničkoj politici TV postaje BBC prema kojoj se u periodu između 18 i 19 sati prekidalo emitiranje TV programa, čiji je službeni razlog bio - spremanje djece na spavanje. Pojavom ITV-a (Independent Television) došlo je do promjene, ali BBC je ipak do 1961. godine kada se u tom periodu počeo emitirati religijski program što je ostalo nepromijenjeno do 1992. godine.

Fidel Castro postao je premijer Kube 1957. godine nakon svrgavanja s vlasti diktatora Fulgencia Batiste. Castro je na dužnosti bio do veljače 2008. godine kada ga je naslijedio njegov brat Raul.

Ward Christensen stvorio je 1978. godine prvi računalni elektronski oglasni sustav (eng. computer bulletin board system - CBBS).

Šiitska političko-vojna organizacija Hezbollah službeno je osnovana 1985. godine kada je šeik Ibrahim al-Amin izdao manifest organizacije. Osnovni cilj ove skupine militantnih muslimanskih je oslobađanje prostora južnog Libanona koje je okupirao Izrael.

Nakon što je ratificiran od strane Rusije na snagu je 2005. godine stupio protokol iz Kyota, međunarodni ekološki sporazum koji je od strane Ujedinjenih naroda predložen 1998. godine.

U gradu Manchesteru u američkoj saveznoj državi New Hampshire, 1909. godine rođen je Richard "Dick" J. McDonald, pionir fast fooda koji je s bratom Mauriceom "Macom" McDonaldom 1940. godine u San Bernardinu u Kaliforniji otvorio prvi McDonald's. 1942. godine u gradu Vyatskoyeu u tadašnjem SSSR-u rođen je Kim Jong-il, danas "dragi vođa" Sjeverne Koreje. U talijanskom Urbinu 1979. godine rođen je Valentino Rossi, najtrofejniji motociklist svih vremena.

16.02.2009. 04:28:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh