« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 7 dana i 5 sati

Dogodilo se na današnji dan - 12. ožujka

Klisa pao Turcima u ruke, Coca Cola se počela prodavati u bocama, Moskva ponovno glavni grad Rusije

Dogodilo se na današnji dan 12. ožujka
Dogodilo se na današnji dan 12. ožujka (Metro)
Više o

Milorad Dodik

,

Ratko Mladić

,

Pete Doherty

,

dogodilo se na današnji dan

,

George Berkeley

,

Charles Boycott

,

Mustafa Kemal Atatürk

,

Liza Minnelli

,

Andreas Köpke

,

rođeni 12. ožujka

,

rođendani slavnih osoba

,

12. ožujka

,

rođeni na današnji dan

,

rođeni

,

12. 3.

Tvrđava Klis je 1537. godine, nakon ogorčene bitke pala u ruke Turaka. Nakon pobjede Turci su Petra Kružića, uskočkog kapetana Klisa smaknuli, a samu tvrđavu pretvorili u sjedište upravne jedinice Kliškog sandžaka. Preživjeli Uskoci, kojima je Klis kroz srednji vijek bio središte, nakon toga su preselili u Senj odakle su nastavili borbu protiv Turaka i Mlečana.

Andrew Watson je u svom škotskom debiju 1881. godine postao prvi crnački međunarodni nogometaš i kapetan momčadi.

U Vicksburgu u Mississippiju 1894. godine Coca-Cola se, nakon osam godina postojanja, po prvi put počela prodavati u bocama.

Australci od 1913. godine slave Dan Canberre. Radi se o spomenu na dan kada je počela izgradnja Canberre nakon raspisivanja natječaja za dizajn na kojem su pobijedili arhitekti iz Chicaga, Walter Burley Griffin i Marion Mahony Griffin.

Moskva je 1918. godine opet postala glavni grad Rusije nakon što je tu titulu 215 godina nosio Sankt Peterburg, odnosno od 1914. godine Petrograd.

Mahatma Gandhi je 1930. godine započeo tzv. Dandi marš. Radilo se o 320 kilometara dugom putu u trajanju od 24 sata, usprkos britanskoj zabrani, kojime je prosvjedovao protiv britanskog monopola u trgovini solju.

Austrijanci su 1938. godine saznali što točno znači Hitlerov slogan "Svi Nijemci u jednoj državi". Referendumom koji je održan pod strogim nadzorom nacista, tako da su oni doslovno vidjeli tko je bio 'za', a tko 'protiv' pripajanja Austrije Njemačkoj došlo je do Anschlussa. Rezultati referenduma zbog iznimno stroge nacističke kontrole bili se nevjerovatni, čak 99,7% stanovništva Austrije izjasnilo se za pripojenje.

Američki predsjednik Truman iznio je 1947. godine svoju tzv. Trumanovu doktrinu pred Kongresom SAD-a. Događaj koji neki povjesničari smatraju početkom Hladnog rata bio je plan zaustavljanja širenja komunizma i to davajući ekonomsku pomoć Turskoj i Grčkoj kako ne bi pale pod sovjetski utjecaj.

Sjeverna Koreja je 1993. godine objavila kako se planira povući iz Ugovora o neširenju nuklearnog oružja (Nuclear Non-Proliferation Treaty - NPT), te je odbila inspektorima prilaz nuklearnim postrojenjima.

Srpski premijer Zoran Đinđić ubijen je 2003. godine ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu. Atentat je izvršio Zvezdan Jovanović, pripadnik srbijanske Jedinice za specijalne operacije, s prozora ureda 55 na drugom katu zgrade Zavoda za fotogrametriju u Ulici admirala Geprata. Stvarni nalogodavci atentata, koji je bio pokušaj državnog udara, do danas nisu pronađeni, a kao izvršioci su na 40 godina zatvora osuđeni Milorad Luković (Ulemek) Legija, vođa JSO i Zvezdan Jovanović.

Irski filozof George Berkeley, čiji je glavni rad bio promoviranje subjektivnog idealizma, koji se najbolje može izraziti kroz Barkeleyevo fundamentalno načelo: "Postojati znači biti opažen", rođen je 1685. godine u irskom okrugu Kilkeny. Britanski agent za nekretnine i zemljišta Charles Boycott, prema čijem je prezimenu nastao termin bojkotirati, rođen je u Norfolku 1832. godine. Turski vojni zapovjednik, narodni vođa i utemeljitelj turske republike, te njen prvi predsjednik Mustafa Kemal 'Atatürk', rođen je u Solunu 1881. godine. Jedan od vojnih zapovjednika srpskih snaga u ratovima u Hrvatskoj i Bosni, krvnik Srebrenice Ratko Mladić, rođen je 1942. godine u Božinovićima u tada u sastavu NDH. Američka glumica i pjevačica Liza Minnelli, kći glumice Judy Garland i filmskog režisera Vincentea Minellija, rođena je u Hollywoodu 1946. godine. Bosanskohercegovački političar Milorad Dodik, trenutni predsjednik Vlade Republike Srpske, rođen je 1959. godine u Laktašima. Bivši nogometni vratar njemačke reprezentacije Andreas Köpke, osvajač SP-a 1990. i proglašen najboljim njemačkim igračem 1993., rođen je u Kielu 1962. godine. Engleski glazbenik i pjesnik Pete Doherty, frontman Babyshamblesa koji je, osim zbog opće poznate uporabe narkotika, postao zapažen nakon veze s Kate Moss, rođen je u Hexhamu 1979. godine.

12.03.2024. 00:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh