« Kultura
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
NAGRADE

Dodjela Nagrada "Nada Dimić" i "Vesna Kesić

Pozivamo vas na dodjelu nagrada "Nada Dimić" te "Vesna Kesić" koja će se održati u utorak, 28. 6. u 20 sati na Trgu žrtava fašizma (ispred HDLU-a)

Nagrade za otpor
Nagrade za otpor (Arhiva)
Više o

Nagrada Nada Dimić

,

Nagrada Vesna Kesić

Nagrada "Nada Dimić" dodjeljuje se jednoj ili više osoba koje su svojim djelom i javnim angažmanom ostavile važan trag na život Grada Zagreba, a čije su originalne, inovativne i/ili provokativne društvene prakse doprinijele boljem i pravednijem društvu u kojem živimo.

Simbolizirajući otpor, nagrada se sastoji od ugravirane ulične kaldrme te novčanog iznosa od 7.500 kuna. Dodjeljuju se dvije Nagrade "Nada Dimić" i jedna Nagrada "Vesna Kesić" ukupnim nagradnim fondom od 22.500 kuna.

Nagrada „Vesna Kesić" za istraživačko novinarstvo osnovana je 2021. godine u znak sjećanja na suradnicu, aktivistkinju i prijateljicu Vesnu Kesić čija je volja i angažman za bolje društvo, a prije svega za razvoj kritičkog mišljenja mnoge od nas inspirirala. Vesna je bila jedna od utemeljiteljica Nagrade Nada Dimić, a njen doprinos Fondu za druge je neizmjeran. Nagradu „Vesna Kesić" dodjeljujemo za hrabro, otvoreno, kritičko novinarstvo, nemilosrdno prema moćnicima i nasilnicima bilo koje vrste.

Dobitnici Nagrade "Nada Dimić" prethodnih godina su Sanja IvekovićIgor GrubićOliver FrljićSanja DespotIvana MarkovićHrvoje Šimičević, kolektiv Žene ženama te volonterska grupa Alpinisti, speleozi i visinci pomažu Zagrebu. Prošle godine odlučeno je da Nagradu dobivaju svi solidarni građani i građanke koji su se okupili u pomoći Baniji nakon razornih potresa, a podijelila se među inicijativama Ljudi za ljudeSloga i Dobro dobrim. Drugu Nagradu "Nada Dimić" 2021. godine dobili su Mladen Kozić i Ivo Šegota za svoj aktivistički angažman posvećen promjenama udomiteljskog i posvojiteljskog statusa istospolnih zajednica.

Nagrada "Vesna Kesić" 2021. godine dodijeljena je Danki Derifaj.

Nagrade je osnovao i dodjeljuje Fond za druge koji su pokrenuli Zvonimir Dobrović Bruno Isaković s ciljem poticanja umjetničkih i aktivističkih projekata i dodatne edukacije pojedinaca i kolektiva čiji rad i ideje osnažuju i inspiriraju zajednicu u kojoj žive.

Obje nagrade su izraz zahvale građana i građanki te nagradni fond ovisi o donacijama.  

24.06.2022. 17:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh