« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
PREMIJER RS

Dodik najbogatiji političar u BiH

Iz imovinskih kartica političara u BiH proizlazi da je najbogatiji premijer Republike Srpske Milorad Dodik

Milorad Dodik
Milorad Dodik (Cropix)
Više o

Milorad Dodik

,

Republika Srpska

,

imovinske kartice

,

Medikol

Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik najbogatiji je političar u Bosni i Hercegovini, a aktualni predsjedatelj Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović su među najsiromašnijima, proizlazi iz imovinskih kartica koje su svi kandidati na predstojećim listopadskim izborima u BiH morali dostaviti Središnjem izbornom povjerenstvu BiH (SIP).

Ukupno 3900 kandidata za dužnosti na različitim razinama vlasti imalo je obvezu dostaviti SIP-u podatke o plaćama, automobilima i nekretninama koje posjeduju te o bankovnim računima i svim mogućim drugim oblicima zarade, poput dividendi. Do isteka roka 2. rujna tu obvezu nije ispunilo 378 kandidata, pa će dobiti novčane kazne u iznosu od 500 do 2,5 tisuće eura.

Milijun i 450.000 eura

Kako u petak prenose mediji u BiH, prema imovinskoj kartici Milorada Dodika, koji se ovoga puta natječe za predsjednika RS-a, taj političar je tijekom 2009. godine zaradio ukupno 122 tisuće eura. Od toga je 30 tisuća eura premijerske plaće, čak 50 tisuća od iznajmljivanja stanova u Beogradu, a 40 tisuća eura od poljoprivrede.

U dugom popisu svoje imovine, Dodik je naveo kuće u BiH i Srbiji, dva stana u Beogradu i automobil vrijedan 50 tisuća eura. Cjelokupnu imovinu Dodik je procijenio na milijun i 450 tisuća eura.

Čelnik HDZ BiH Čović prijavio je kako je u 2009. godini od plaće zaradio tek nešto više od 7000 eura. Vlasnik je kuće vrijedne 250 tisuća eura, a sa suprugom ima suvlasništvo nad stanom te osobni automobil vrijedan 50 tisuća eura. Aktualni hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić zaradio je od predsjedničke plaće nešto više od 30 tisuća eura, ima skromni stan vrijedan isto toliko, ali i više od 60 tisuća eura kredita.

Sličnu zaradu kao i Komšić ostvario je sadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, koji je naveo da od nekretnina posjeduje tek stan od 48 četvornih metara dok njegova sestra koristi zajedničku kuću površine 181 četvorni metar.

Čelnik oporbene Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija objavio je kako je 2009. po različitim osnovama zaradio oko 60 tisuća eura, te da kao suvlasnik posjeduje više nekretnina. Prijavio je da bankovnim računima ima oko 275 tisuća eura. Fahrudin Radončić, nova politička zvijezda u BiH, medijski tajkun i vlasnik novinske kuće "Avaz", po dostupnim podacima krajnje skromno zarađuje. On je SIP-u prijavio da je za godinu i pol zaradio plaću od tek 13,800 eura, odnosno 690 eura na mjesec.(hina/metro-portal)

03.09.2010. 12:03:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh