« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
HGK

Dodijeljene Zlatne kune HGK-Komore Zagreb

Ericsson Nikola Tesla, Samoborka, Končar-Mjerni transformatori, Telegra, Gotes i Kroko-International najuspješnija su domaća trgovačka društva

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vlado Kos/Cropix)
Više o

HGK

,

Zlatna kuna

,

Ericsson Nikola Tesla

,

Samoborka

,

Končar-Mjerni transformatori

,

Telegra

,

Kroko-International

,

Monter-Strojarske montaže

,

Tempo

,

Tlos

,

Gotes

U sklopu svečane sjednice Gospodarskog vijeća HGK-Komore Zagreb danas su dodijeljene plakete "Zlatna kuna" najuspješnijim trgovačkim društvima za ostvarene poslovne rezultate i iskazanu izvrsnost u tehnološkom napretku, izvozu i društveno odgovornom poslovanju u 2008. godini.

Plaketom Zlatna kuna u kategoriji velikih trgovačkih društava s područja Grada Zagreba nagrađena je kompanija Ericsson Nikola Tesla, koja je lani ostvarila ukupan prihod od 1,9 milijardi kuna, dobit prije oporezivanja od 212 milijuna kuna, a u razvoj je investirala 64 milijuna kuna.

U istoj kategoriji s područja Zagrebačke županije Plaketom Zlatna kuna nagrađena je industrija građevinskog materijala Samoborka, koja je lani ostvarila 429 milijuna kuna ukupnog prihoda, što je 11 posto više nego u godini ranije. Dobit prije oporezivanja iznosila je 43,8 milijuna kuna, a u razvoj je uloženo 29,7 milijuna kuna.

U kategoriji srednjih trgovačkih društava s područja Grada Zagreba Plaketa Zlatna kuna dodijeljena je tvrtki Končar-Mjerni transformatori. Lani je ukupan prihod tvrtke iznosio 189,4 milijuna kuna, od čega je 78 posto ili 147,4 milijuna kuna ostvareno u izvozu. Dobit prije oporezivanja iznosila je 9,9 milijuna kuna, a strateška orijentacija kompanije je kontinuirano ulaganje u tehnološki razvoj i inovacije.

Posebnim priznanjima HGK u povodu značajnih obljetnica nagrađeni su Monter-Strojarske montaže d.d., Tempo d.d. i Tlos d.d., sve tri za 60 godina uspješnog poslovanja.

S područja Zagrebačke županije u istoj kategoriji najuspješnijom je proglašena tvrtka Telegra koja se bavi proizvodnjom inteligentnih prometnih sustava. Tvrtka je lani ostvarila 321 milijun kuna ukupnog prihoda te dobit prije oporezivanja od 120 milijuna kuna.

U kategoriji malih trgovačkih društava dobitnici plakete Zlatna kuna su tvrtka Kroko-International iz Zagreba i Gotes iz Svetog Ivana Zelina.

Predsjednik Komore Zagreb Zlatan Froehlich osvrnuvši se na godinu koja je na izmaku istaknuo je kako se djelovanje globalne ekonomske krize osjetilo i na aktivnostima Grada i Županije tako da su u prvih devet mjeseci prema istom razdoblju lani smanjeni ukupni prihodi za 9,3 posto, izvoz je smanjen za 30,1 posto, broj zaposlenih za 2,1 posto, a investicije za 13,9 posto. Jedino ohrabruje da je broj poduzetnika veći za 3,6 posto, kazao je. (hina/metro-portal)

15.12.2009. 18:02:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh