« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
PROCVAT KULTURE

Dodijeljene nagrade na 15. vukovarskom lutkarskom proljeću

U predvorju Hrvatskog doma, uoči dodjele nagrada, otvorena je izložba "Lutke kazališta lutaka iz Splita"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Glibušić/CROPIX)
Više o

kazalište

,

lutkarstvo

,

sanja vida

,

berislav brajković

Na svečanosti u sklopu danas započetog 15. vukovarskog lutkarskog proljeća nagradu za životno djelo i doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva primio je umirovljeni zagrebački lutkar Berislav Brajković, a za životno djelo i doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva Sanja Vida iz Gradskog lutkarskog kazališta Split.

Pored plakete i novčane nagrade dobitnicima je uručena i skulptura "Šokac Ilija" autora Zlatka Boureka.

"Neizmjerno sam sretan zbog nagrade, posebice jer je strukovna", rekao je uoči dodjele nagrada Berislav Brajković prisjetivši se samih početaka Zagrebačkog kazališta lutaka i svojeg sudjelovanja u stvaranju tog kazališta osnovanog 1948. godine. Sanja Vida ocijenila je kako je lutkarstvo izuzetno zahtjevan posao, a najveća nagrada lutkarima je, kako je kazala, zadovoljstvo djece koja su, prema njezinim riječima, istiniti i beskompromisni kritičari.

"Ovoga se trenutka nalazimo u srcu hrvatskog lutkarstva a to je Slavonija. Raduje me što je u Vukovaru pokrenuta Scena Martin, a jučer smo Svjetski dan kazališta proslavili u Virovitici, također slavonskom gradu", izjavio je predsjednik Hrvatskog centra Međunarodne udruge lutkara (UNIMA) Zvonko Festini dodajući kako su za "procvat" lutkarstva u Slavoniji najzaslužnija djeca.

U predvorju Hrvatskog doma, uoči dodjele nagrada, otvorena je izložba "Lutke kazališta lutaka iz Splita". To najstarije hrvatsko lutkarsko kazalište, osnovano 1945., ove je godine i domaćin Vukovarskog lutkarskog proljeća. Na 15. vukovarskom lutkarskom proljeću, koje se održava do 27. ožujka u Vukovaru, Vinkovcima, Županji i Iloku te u 16 vukovarsko-srijemskih općina i Orašju (BiH), nastupit će 13 lutkarskih kazališta i kazališnih skupina iz Hrvatske te jedna iz Mostara (BiH), koji će izvesti ukupno 100 predstava.

Tijekom trajanja manifestacije održat će se i niz popratnih događanja posvećenih lutkarstvu. Za odgajatelje i nastavnike predškolskih ustanova i osnovnih škola seminar iz lutkarstva održat će lutkari Daria i Darko Kovačovski iz Sofije (Bugarska). Također će se održati lutkarske radionice za djecu kao i filmska radionica koju vodi Leon Lučev. (hina/metro-portal)

22.03.2010. 22:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh