« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
OSIJEK

Dodijeljene godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata

Za ovogodišnju arhitektonsku izložbu prijavljeno je 145 autorskih radova, u kojima je sudjelovalo oko 200 suradnika

(Dorian Horvat/Cropix)
Više o

Udruženje hrvatskih arhitekata

,

UHA

,

Andrija Munjaković

,

Tomislav Odak

,

3 LHD

,

Studio Up

,

Tomislav Pavelić

,

Produkcija 004

,

Saša Randić

,

Idis Turano

,

Hrvatska komora arhitekata

U Osijeku je večeras otvorena godišnja izložba radova hrvatskih arhitekata za 2009. te uručene nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA) za najuspješnija ovogodišnja autorska arhitektonska djela u Hrvatskoj i svijetu.

Za ovogodišnju izložbu prijavljeno je 145 autorskih radova, u kojima je sudjelovalo oko 200 suradnika. Arhitektonski izlošci razvrstani su u nekoliko kategorija, među kojima su obiteljske kuće, stambene, poslovne i javne zgrade, rekonstrukcije i dogradnje te intervencije u javnom prostoru.

Nagradu za životno djelo "Viktor Kovačić", kao najviše priznanje za cjelokupan životni opus, UHA je ove godine dodijelila zagrebačkom arhitektu Andriji Munjakoviću.

Godišnja nagrada "Neven Šegvić" za najuspješniji publicistički, kritički i teorijski rad u arhitekturi i urbanizmu uručena je Tomislavu Odaku za "Arhitektonske kronike". Godišnja nagrada "Bernardo Bernardi" za najuspješnije ostvarenje u oblikovanju i unutarnjem uređenju dodijeljena je skupini autora "3 LHD" za projekt interijera riječke Dvorane "Zamet".

Nagradu "Drago Galić" za najuspješnije ostvarenje u stambenoj arhitekturi dobili su "Studio Up" za poslovno-stambeni objekt "Sukošan-sjever" u Splitu i Tomislav Pavelić za projekt obiteljske kuće u Rudešu.

Godišnju nagradu "Viktor Kovačić" za najuspješnije arhitektonsko ostvarenje u 2009. dobili su "Produkcija 004" za projekt Ustanove hitne medicinske pomoći u Zagrebu te Saša Randić i Idis Turano za dječji vrtić "Katarina Frankopan" na Krku. Radove je ocijenio Stručni savjet UHA-e, a predsjednik savjeta Nenad Kondža kazao je kako je, po broju i kvaliteti autorskih radova, ovo godina za pamćenje u hrvatskoj arhitektonskoj proizvodnji.

Član Upravnog odbora Hrvatske komore arhitekata (HKA) Miroslav Pavlinić ocijenio je kako izloženi radovi, ali i nedavni događaji, poput otvorenja novog Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu te nagrade hrvatskim arhitektima na Svjetskom festivalu arhitekture u Barceloni, svjedoče o kreativnosti i kvaliteti hrvatskog arhitektonskog stvaralaštva, što podsjeća na najsvjetlije trenutke hrvatske arhitekture. (hina/metro-portal)

15.12.2009. 22:48:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh