Dodaci hrani koje treba izbjegavati
Sastojke nepoznatih i neobičnih imena, od kojih je većinu teško i pročitati, svakodnevno pronalazimo na deklaracijama brojnih proizvoda iz trgovina.
MSG - mononatrijev glutamat (MSG) ili E621 je pojačivač okusa koji je najzastupljeniji u industrijskim proizvodima poput instant juha i mesnih prerađevina.
Iako tijekom desetljeća upotrebe u prehrambenoj industriji nije dokazano da ima štetan učinak na zdravlje, postoje naznake da konzumacija hrane koja ga sadrži može uzrokovati simptome poput glavobolje i mučnine.
E951 - umjetni zaslađivači su zbog toga što nemaju energetsku vrijednost, a daju intenzivan osjećaj slatkoće, danas sveprisutni na tržištu u brojnim prehrambenim proizvodima. Njihova primjena se može pozitivno odraziti kod osoba koje su na redukcijskim dijetama i kod osoba koje boluju od dijabetesa.
No neki umjetni zaslađivači, poput aspartama (E951), su zbog potencijalno štetnog učinka na zdravlje predmet brojnih istraživanja, ali za mnoge ne postoje znanstveni dokazi o štetnosti pa je njihova upotreba u prehrambenoj industriji vrlo raširena.
Trans masne kiseline - nastaju djelomičnom hidrogenacijom biljnih ulja. Deklaracija na proizvodu na kojoj se djelomično hidrogenirana ulja nalaze na jednom od prva tri mjesta na popisu sastojaka, uglavnom sadrže i veće količine trans masnih kiselina.
One imaju nepovoljan utjecaj na zdravlje jer povisuju razinu 'lošeg' LDL kolesterola što doprinosi riziku od srčanih oboljenja.
Nitriti i nitrati - Nitriti i nitrati su konzervansi koji se koriste najviše za proizvodnju suhomesnatih proizvoda, sireva i usoljene ribe.
U organizmu mogu ometati transport kisika u krvi, stoga se preporuča izbjegavanje proizvoda koji ih sadrže, a osobito osjetljiva skupina su djeca.
E102 i E123 - upotreba umjetnih bojila poput tartrazina (E102) i amarantha (E123) je u pojedinim zemljama zabranjena zbog sumnje da uzrokuju različite zdravstvene tegobe
Novi komentar