« Svijet
objavljeno prije 13 godina
MA KAKVA KRIZA

Dobrodošli u britanski centar za imigrante s 5 zvjezdica

Stanovnici prihvatilišta uživat će u vrhunskim jelima, smještaju te oblicima zabave koji im se pružaju

Fotografija vijesti
Više o

imigranti

,

ilegalni imigraniti

,

azilanti

Njegovi svježe pokošeni travnjaci dekorirani kamenim skulpturama grčkog stila lako bi se uklopili u okućnicu i najskupljih vila.

Međutim, Morton Hall nije skupa privatna vikendica niti luksuzni hotel već Vladin najnoviji centar za privremeno zadržavanje azilanata i ilegalnih imigranata u Velikoj Britaniji. Smješten u gradiću Swinderby, kada u budućnosti počne raditi punim kapacitetom moći će primiti oko 400 muškaraca, uključujući bivše zatvorenike, ilegalne imigrante i azilante kojima država nije odobrila azil.

Nove će stanovnike dočekati impresivni travnjaci i vrtovi te jata patki koje veselo njima patroliraju. Imigranti će biti smješteni u jednokrevetnim sobama sa televizijom, igačim konzolama te privatnim kupaonicama.

Ako im ni to ne bude dosta, na raspolaganju će im biti i računalne radionice te satovi različitih kreativnih obrta. Kako ne bi sve ostalo na aktivnostima u zatvorenim prostorima, stanovnici će moći zaigrati i nogomet na posebnim umjetnim terenima ili jednostavno šetati kompleksom te uživati u pogledu sjedeći na brojnim klupama uz šetalište.

Pojam „zatvorska hrana" stanovnicima će također ostati nepoznanicom, pošto će se za njih pripremati samo najbolja jela inspirirana specijalitetima svjetskih kuhinja - od grčkog quichea sa feta sirom i afganistanske marinirane piletine do nigerijskih pohanih banana te egipatskog falafela.

Jučerašnje svečano otvorenje centra izazvalo je mnoge burne reakcije od strane udruga poreznih obveznika te negativnih kritika na račun ideje o tako luksuznom imigrantskom centru.

Emma Boon, predsjednica udruženja „Savez poreznih obveznika" izrazila je nezadovoljstvo nebrigom vlasti oko troškova ovog cijelog projekta.

„Imigracijski su centri mjesta namijenjena ljudima koji nemaju zakonsko pravo biti u Ujedinjenom Kraljevstvu. Porezni će obveznici s pravom biti ljuti da se njihov teško zarađeni novac troši na vrhunsku opremu i skupo uređenje okoliša. Nitko ne spori da pritvorenici moraju biti na sigurnom i koristiti svoje vrijeme prije deportacije što produktivnije, ali za to nikako nije potrebna razina luksuza kakva postoji u centru, a kakvu mnoge obitelji koje žive u okolici centra i teško rade za svoj novac vjerojatno nikad neće moći priuštiti." - rekla je.

Vlada je odbila dati točan iznos koji je utrošen na izgradnju i adaptaciju luksuznog prihvatilišta već je samo objavila da je ovime ukupni kapacitet za privremeno zadržavanje u Britaniji podignut na 3,400 ljudi te objavila planove da smanji broj imigranata sa sadašnjim 242 tisuće godišnje na svega nekoliko desetaka tisuća do 2015.

02.06.2011. 09:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh