« Život
objavljeno prije 4 godine
PRIPAZITE

Doba karantene – doba obiteljskog nasilja

Vrijeme izolacije će, pretpostavlja se, sa sobom donijeti pojačano obiteljsko nasilje. Žrtve i nasilnici su po cijeli dan u istim prostorijama, a živci su sve tanji

Pazite na zlostavljane!
Pazite na zlostavljane! (Arhiva)
Više o

obiteljsko nasilje

,

karantena

Škola je mjesto gdje se uči i druži. Za neku djecu, pak, to je i sigurno mjesto, zaštićena zona - zapravo za onu djecu koja dolaze iz nestabilnih obitelji u kojima su izložena zlostavljanju. Policijske statistike iz 2018. su pokazale da je u Njemačkoj zabilježeno 4.000 slučajeva zlostavljanja djece. Mnogo veći je broj seksualno zlostavljane djece, njih 14.000.

S obzirom na to da Njemačka i zatvaranjem škola pokušava usporiti širenje korona-virusa, humanitarne organizacije za zaštitu djece upozoravaju da može doći i do porasta zlostavljanja djece.

Za pojedinu djecu bi to moglo značiti da im je život u opasnosti, kazao je Reiner Rettinger, direktor Njemačkih dječjih udruga. „Mali prostor, gdje se ne možeš skloniti, potiče sukobe i povećava agresivnost", kazao je Rettinger i dodao kako bi trebalo posebno u fokus staviti djecu ovisnika. „Ali, u vrijeme koronakrize, dijete je samo sa svojim roditeljima", kaže on. „Nema nikog da vidi potrebe roditelja, nikog da vidi potrebe djece, nikog da pomogne."

Više podrške preko interneta

Centri za pomoć i grupe mladih trenutno zbog koronavirusa prakticiraju „distancu" - dakle držanje odstojanja. Organizacije za zaštitu djece zbog ovakvog stanja zahtijevaju više podrške na internetskim platformama, također i na društvenim mrežama, kako bi se djeca i obitelji informirale o postojećim programima pomoći.

„Djecu sada informiraju samo odrasli. Ali, najranjiviji među njima ne dobivaju prave informacije, posebno sada kada ne idu u škole", rekla je Stefani Fried iz njemačkog ogranka organizacije „Save the Children".

Iako u osnovi podržava pozive na distancu i druge mjere vlade, Fried upozorava na dugoročne poteškoće, koje bi moglo donijeti višetjedno ostajanje kod kuće cijelih obitelji. „Mi ne smijemo zaboraviti da djeca nisu odrasli. Oni imaju nagon za kretanjem i moraju to iživjeti. To može za kratko vrijeme, ali država bi morala omogućiti da obitelji iziđu na svjež zrak."

Strah od obiteljskog nasilja

Organizacije za pomoć i savjetodavni centri upozoravaju da bi narednih tjedana moglo doći do porasta nasilja među odraslima. Sve više ljudi radi od kuće, a mnogi od njih su zbog ekonomskih posljedica pandemije ostali bez posla ili im prijeti otkaz. Sve to pojačava stres.

Slični izvještaji stižu i iz Kine, gdje se nakon tjedana izolacije bilježi tri puta veća stopa obiteljskog nasilja nego obično. „Zbog aktualne situacije partneri napuštaju stanove i kuće rjeđe nego ranije, štožrtvama praktično onemogućava nekoga pozvati pomoć ili savjetodavni centar", kaže Katja Grieger iz njemačke udruge „Žene protiv nasilja" u razgovoru za DW.

Kućne posjete iz mreža podrške i socijalnih službi su u ovom trenutku smanjene. „Zbog toga zahtijevamo od susjeda da pažljivo motre moguće slučajeve obiteljskog nasilja", kazala je Grieger. „Ako u susjednom stanu čujete vrisku ili glasno pozivanje u pomoć, zovite policiju."

Ako dođe do zabrane kretanja situacija će postati još kompliciranija. U tom slučaju će žrtve biti zatvorene zajedno s nasilnicima.

Poziv u pomoć politici

Prema onom što saznajemo u Ministarstvu za obitelj, umirovljenike, žene i mlade, kažu da te probleme „imaju u vidu". No, ministrica Franziska Giffay se do sada nije izjašnjavala o zlostavljanju djece u doba korone.

Što koronavirus više bude stezao obruč, to će biti sve manje donacija kako od privatnih osoba tako i od poduzeća, a predsjednik Njemačkih dječjih udruga Rettinger upozorava „da ne bi trebalo jednostavno vjerovati kako će sve biti dobro".

Piše: Kate Brady/DW
23.03.2020. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh