« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
MINISTAR FUCHS

Do ponedjeljka će biti isprintane sve svjedodžbe za upis u srednje škole

Ministar znanosti, obrazovanja i športa izjavio je večeras u Dnevniku HTV-a kako je sustav e-matice pod kontrolom

(Vladimir Dugandžić/Cropix)
Više o

Radovan Fuchs

,

politička orijentacija

,

dijeta 17 dana

"Kad dođe 100.000 turista na jedan granični prijelaz ne mogu svi istodobno preko njega prijeći, a slična je situacija i ovdje. Ako 450.000 zahtjeva za printanje svjedodžba dođe u relativno kratkom vremenu, moguće je da sustav to ne može apsorbirati", kazao je ministar Fuchs, ali i naglasio da je sustav sad pod nadzorom.

"Server je bio pao na nekoliko sati, no to sada funkcionira pa je tako u tijeku jednog sata isprintano 900 svjedodžbi i ostalo je svega par tisuća", dodao je.

Izrazio je uvjerenje da će i to biti spremno do navečer, odnosno do ponedjeljka naglasivši kako su svi nadležni tu da kontroliraju sustav. Ministar Fuchs podsjetio je kako se sustav e-matice izgrađuje pet godina te da je dosad koštao oko pet milijuna kuna.

Odgovarajući na pitanje novinara također je objasnio kako je sustav padao u povremenim navratima, ali i kako je u pojedinim slučajevima bilo problema i kod aplikanata, koji su pokušavali "povući" podatke.

Na novinarski upit mogu li se i kod rezultata državne mature, koja je također uvezana u jedinstveni informatički sustav, "dogoditi padovi servera ili čudnovati rezulatati", ministar Fuchs je odgovorio da se to neće dogoditi jer se sustav svakodnevno kontrolira i pregledava, te obavljaju dodatne konzultacije pa će 7. srpnja sve biti spremno.

Govoreći o novom modelu odabira udžbenika na razini škole, umjesto na razini razreda i odgovarajući na pitanje u koliko slučajeva je moralo intervenirati Ministarstvo jer se školski odbori nisu mogli dogovoriti, ministar je rekao: "Stvar je provedena vrlo dobro, produlji smo rok na 48 sati jer 200-tinjak škola nije bilo unijelo podatke od čega je velik broj muzičkih osnovnih i srednjih muzičkih škola, no nakraju je završilo s dvije-tri škole gdje smo morali primijeniti zakonske mjere".

Na pitanje postoji li model po kojem će Ministarstvo ubuduće moći "pritisnuti izdavače da smanje nerazumne cijene, dok im kvaliteta tiskanja pada", ministar Fuchs je odgovorio kako je ovo prijelazna godina. Jer, istaknuo je nakladnici su tvrdili kako u skladištima imaju ogroman broj neprodanih udžbenika tako da je primjenjena odredba minus 10 posto u odnosu na prošlogodišnju cijenu.

Slijedeće školske godine 2010/2011. primjenit će se ono što se u zakonu i navodi kao maksimalna dopuštena cijena za pojedinu kategoriju udžbenika, što znači da će biti određena visina cijene ispod koje će se svi, koji žele prodavati takve udžbenike, morati naći, rekao je ministar Fuchs. (hina/metro-portal)

26.06.2010. 21:58:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh