« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 11 mjeseci
MMMM

Dnevno vam trebaju - četiri kave

Konzumacija kofeina već je od ranije povezana s manjim rizikom za brojne bolesti među kojima dijabetes tip II, srčane bolesti i moždani udar

Evo koliko se kave pije dnevno
Evo koliko se kave pije dnevno (Arhiva)
Više o

kava

,

dnevni unos

Kava je sjajan i omiljen napitak, definitivno, no stalno nam govore da se ne smije pretjerivati s unosom kofeina.

Ipak, po novom istraživanju količina od četiri doze unesenog kofeina dnevno poboljšava prelazak regulatornog proteina u mitohondrije osnažujući njihovu ulogu u zaštiti kardiovaskularnih stanica od oštećenja. 

Konzumacija kofeina već je od ranije povezana s manjim rizikom za brojne bolesti među kojima dijabetes tip II, srčane bolesti i moždani udar no nije bio jasan mehanizam koji se skrivao iz toga zaštitnog učinka.

Novo istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu PLOS Biology pokazuje da kofein poboljšava pokretljivost regulatornog proteina koji se veže na mitohondrije.

Tim s medicinskog fakulteta i istraživačkog centra IUF Leibnitz u Duesseldorfu otkrio je da se zaštitni učinak postiže s koncentracijom kofeina koja odgovara četiri šalice kave dnevno.

Istraživanjem su pokazali da je protein p27, poznat kao inhibitor staničnog ciklusa, prisutan u mitohondriju glavnih vrsta stanica u srcu.

U tim stanicama mitohondrijski p27 poboljšavao je migracije endotelijskih stanica, štitio stanice srčanog mišića od stanične smrti i pokretao pretvaranje fibroblasta u stanice koje sadrže kontraktilna vlakna a svi su ključni za oporavak srčanog mišića nakon infarkta miokarda.

Utvrdili su da kofein potiče prelazak p27 u mitohondrije pokrećući pozitvne lančane događaje nakon što se postigne koncentracija kofeina koja odgovara unosu četiri šalice kave.

Naše istraživanje pokazuje da kofein djeluje zaštitno i obnavljajuće na srčani mišić djelovanjem mitohondrijskog p27 proteina, kaže autorica studije Judith Haendeler.

26.06.2018. 11:15:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh