« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
KUĆNA MEDICINA

Đumbir je među najboljim sredstvima protiv bolova

Osim za bolove u mišićima, đumbir je idealan i za visoku temperaturu, mučninu, pročišćavanje dišnih putova i još mnogo toga - sve to ga čini sjajnim kućnim lijekom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

đumbir

,

kućna medicina

,

Tihomir Purda

Đumbir vam može pomoći da se lakše nosite s bolovima u mišićima nakon napornog vježbanja ili rada. Njegov korijen neizostavni je dio kućne medicine već stoljećima. A to i ne čudi obzirom da je dobar za različite vrste bolova, kašlja, prehlada, želučanih smetnji...

Nedavna istraživanja pokazala su i da je jako koristan za ublažavanje neugode u mišićima nakon napornih tjelesnih aktivnosti. Profesor Patrick O'Connor sa Sveučilišta Georgia koji je i vodio istraživanje, tvrdi da ovaj 'domaći lijek' može biti učinkovitiji od tvorničkih, piše DailyMail.

„Bilo što što zaista može olakšati mišićnu bol bit će sa zadovoljstvom dočekano od strane onih koji tu bol proživljavaju", rekao je profesor.

Istraživanje je pokazalo da dnevno unošenje đumbira smanjuje bol izazvanu napornim treniranjem i poslom za 25 posto. Poznato je da on sadrži kemikalije koje djeluju gotovo na jednak način kao sredstva  protiv upala i bolova kao što su ibuprofen i aspirin.

Osim toga, đumbir može pomoći ravnomjernijem protoku krvi, a to predstavlja ključ u prevenciji migrene. Svježi đumbir možete naribati u sok ili pak njegov prah dodati u  jela. Đumbirovim korijenom liječilo se nadraženo grlo, artritis i visoka temperatura. Osim toga je učinkovit za liječenje povraćanja uzrokovanog morskom bolesti ili bolesti kretanja, kao i vrtoglavice i mučnine.

Korijen sadrži i brojna nepostojana ulja koja griju tijelo i pomažu mu da se znoji, riješi problem temperature i eliminira toksine. Istovremeno pomaže u pročišćavanju dišnih putova i pluća. Također se koristi za probavne smetnje i pročišćavanje crijeva.

27.05.2010. 19:06:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh