« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
IDITE NA PREGLED

'Djeluj sada' i otkrij melanom na vrijeme

Građani mogu bez uputnice uz najavu doći na pregled kože od 14. do 18. lipnja od 14 do 16 sati u Kliniku za tumore

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

melanom

,

koža

,

pregled

Zagrebački Gradski ured za zdravstvo i branitelje u suradnji s Klinikom za tumore i Zagrebačkom ligom protiv raka te Uredom Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj i ove godine pokreće kampanju "Djeluj sada" - rano otkrivanje melanoma, radi upoznavanja građana s rizicima prekomjerne izloženosti UV zračenju upozoravajući ih da preuzmu odgovornost prema svom zdravlju i zdravlju svoje djece, rekao je danas na konferenciji za novinare pročelnik tog ureda Zvonimir Šostar.

Pojave trajnog oštećenja kože, dugoročne promjene na koži (sunčane mrlje, prerano starenje kože, povećanje rizika od raka kože) mogu se smanjiti i svesti na zdravstvenu prihvatljivu razinu pravilnim ponašanjem i odgovarajućom zaštitom, rekao je Šostar.

Naveo je da nam dolazi vrijeme ljetnih vrućina, pa upozoravaju građane, a posebno rizične skupine - trudnice, djecu, starije, kronične bolesnike - da samo zdravstveno prihvatljivim ponašanjem mogu svesti posljedice na minimalnu razinu. Dodao je da su radi unaprjeđenja i očuvanja zdravlja građana i ove godine, već treću godinu zaredom, organizirali kampanju "Djeluj sada" s nizom javnozdravstvenih akcija.

Pozvao je građane na besplatne preglede madeža, bez uputnice uz prethodnu najavu, a radi ranog otkrivanja melanoma. Istaknuo je da se pregledi mogu obaviti od 14. do 18. lipnja, od 14 do 16 sati u Klinici za tumore. Najave za preglede primaju se svaki dan od 10 do 13 sati, na broj telefona 377-5584, rekao je pročelnik Šostar.

Najavio je da će se u okviru kampanje distribuirati edukativni materijali namijenjeni djeci, trudnicama, starijima i kroničnim bolesnicima. U suradnji s radio postajama izrađen je jingl koji će se emitirati svakodnevno tijekom cijeloga ljeta na svim lokalnim radio postajama u Zagrebu, a dogovorene su i edukativne emisije i gostovanja stručnjaka u lokalnim medijima.

Voditelj Službe za onkološku kirurgiju u Institutu za tumore dr. prim. Mladen Stanec rekao je da je 1990. u Hrvatskoj bilo registrirano 200 novih slučajeva malignih melanoma (polovica oboljelih je umrlo), a danas ih je registrirano oko 500. Istaknuo je da je koža organ koji je nadostupniji pregledu, koji je ujedno i najjednostavniji, a što je ranije otkrivanje bolesti to su i bolji rezultati liječenja.

Pregledi mogu obaviti od 14. do 18. lipnja, od 14 do 16 sati u Klinici za tumore. Najave za preglede primaju se svaki dan od 10 do 13 sati, na broj telefona 377-5584.

Ravnateljica Ustanove za hitnu medicinsku pomoć Slobodanka Keleuva podsjetila je građane da za ljetnih vrućina nije dobro boraviti na ulici od 10 do 17, da se trebaju zaštiti od sunca, da uzimaju puno tekućine i što češće lagane obroke, povrće i juhe. Podsjetila je da paze da ne ostavljaju djecu, ali i kućne ljubimce u automobilu.

Zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević rekla je kako Grad niz godina popularizira javnozdravstvene programe i sugrađanima ukazuje na rastuće probleme koji se kao posljedica suvremenog življenja pojavljuju sve više i više. "Polako, ali strpljivo dolazimo do naših sugrađana i oni reagiraju pozitivno na naše javnozdravstvene akcije - u sve većoj mjeri se odazivaju i koriste benefite koje im pružamo", rekla je Pavičić Vukičević. (hina/metro-portal)

01.06.2010. 16:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh