« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
NEBESKI FENOMENI

Djelomična pomrčina Sunca u utorak

Djelomična pomrčina Sunca bit će vidljiva u cijeloj Hrvatskoj u slučaju vedrog vremena, obavezno koristite zaštitu za oči!

Djelomična pomrčina Sunca u utorak, 4. 1.
Djelomična pomrčina Sunca u utorak, 4. 1. (Zvjezdarnica Zagreb)
Više o

pomrčina Sunca

,

djelomična pomrčina

Nakon potpune pomrčine Mjeseca na prvi dan zime, u utorak 4. siječnja 2011. godine zbit će se djelomična pomrčina Sunca. Vidljiva je iz Europe (osim Islanda), sjevernog dijela Afrike, zapadne i središnje Azije, te s cijelog Arapskog poluotoka.

Pomrčina Sunca nastaje kada se Mjesec nađe točno između Zemlje i Sunca. Kod djelomične pomrčine Sunca, Mjesec ne zaklanja kompletni disk Sunca, pa se prilikom promatranja pomrčine moraju koristiti zaštitni filteri (naočale za zavarivanje, posebne folije od Mylara i sl.) jer će inače zbog velikog sjaja Sunca nastupiti trajna oštećenja oka.

Ni u kojem slučaju ne promatrajte Sunce teleskopom ili dalekozorom bez zaštitnih filtera jer ćete trenutno izgubiti vid! Iz Hrvatske će se ova pomrčina vidjeti u prijepodnevnim satima, a u sredini (maksimumu) pomrčine će imati dosta veliku fazu od oko 75%. Faza pomrčine je postotak Mjesecom prekrivenog dijela prividnog promjera Sunca.

Pomrčina se može promatrati uz korištenje zaštitnih filtera iz bilo kojeg mjesta u Hrvatskoj gdje je vrijeme vedro. Za promatranje nije nužno koristiti teleskop jer se pomrčina može lijepo vidjeti golim okom uz obavezno korištenje zaštitnih filtera. Podaci o početku, sredini i kraju pomrčine, te o najvećoj fazi za pojedine gradove u Hrvatskoj su dani u tablici:

Izvor: Zvjezdarnica Zagreb

03.01.2011. 09:39:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh