« Fun
objavljeno prije 11 godina i 5 mjeseci
DUDEEE :)

Djed Mraz i pokloni su zapravo posljedica halucinogenih gljiva?

Svi arhetipovi vezani uz božićno darivanje zapravo vuku korijene iz šamanizma i halucionogenih gljiva

Djedica je zapravo vesela halucinogena gljivica
Djedica je zapravo vesela halucinogena gljivica (Instagram)
Više o

Djed Božićnjak

,

Djed Mraz

,

šamani

,

Amanita muscaria

,

sveta gljiva

,

šamanizam

,

halucionogene gljive

I ovog će Božića milijuni djece gledati u nebo tražeći leteće sanjke s debeljuškastim tipom u crvenom odijelu koje vuku sobovi. Oni malo odrasliji i načitaniji s prezirom će objašnjavati kako je Djed Mraz/Božićnjak konzumeristička izmišljotina Coca Cole.

No, prilično ozbiljni antropolozi pozabavili su se tom temom i došli do zaključka koji će zacijelo zbuniti mnoge. Naime, oni tvrde da je stari vilenjak i cijela njegova ekipa letećih sobova potekla od halucinogene gljive - Amanite muscarie.

Naime, Djedica je zapravo moderna verzija ruskih šamana koji su se naveliko veselili halucinogenim gljivama, a upravo u ovo doba godine uletavali su u domove stanovnika Sibira s vrećom punom halucinogenih gljiva, koje su dijelili kao bombone.

Običaj darivanja za zimski solsticij šamani su uveli u tradiciju odavno, skupljajući i sušeći crvenu Amanitu muscariu, svetu gljivu. Kako je u to doba snijeg obično zameo vrata, svi su domovi imali otvor na krovu kroz koji su gosti mogli ući, pa je tako nastao dio legende o dimnjaku.

Uz to, klasični arhetip crveno-bijelih poklona pod drvetom podsjeća upravo na svetu gljivu koja raste pod stablom imele. 

22.12.2012. 19:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh