« Život
objavljeno prije 4 godine i 9 mjeseci
EHHH...

Djecu je danas teže odgajati nego ikada u povijesti?

Da, znamo, svaka generacija tvrdi da su klinci nemogući i čudni, no izgleda da roditelji nikada nisu bili u ovako teškoj situaciji

Klinci su najzahtjevniji ikad!
Klinci su najzahtjevniji ikad! (Arhiva)
Više o

odgoj djece

,

roditelji

Odgoj djece nije lagan, upravo suprotno - gotovo 90 posto roditelja smatra da je odgajanje djece danas teže nego što je bilo prethodnim generacijama. I dok je jedan od velikih razloga prisutnost društvenih medija, druge ključne brige također izazivaju brige roditelja.

Naime, izazovi koji proizlaze iz postojanja problema sigurnosti u školi i sve veći broj emocionalnih, bihevioralnih i mentalnih problema kod djece. Sve to dovodi do onoga što su u istraživanju nazvali "roditeljsko sagorijevanje". 

Ovo znači točno kako i zvuči kada se izgovore ove riječi jer se toliko toga događa između posla, braka i odgajanja djece da se roditelji osjećaju loše u svim područjima. U istraživanju "Parental Burnout Crisis in Corporate America" u kojem je sudjelovalo 2 000 ispitanika, većinom roditelja, pokazalo se da imaju neki stupanj sagorijevanja. 

Četrnaest posto ih je izjavilo da ga često doživljavaju, dok je 34 posto priznalo da su ga ponekad doživjeli, a samo 21 posto ispitanika je izjavilo da je dobro.

Skoro četvrtina ispitanika priznala je stalno iscrpljena od svakodnevnih problema. 

Prema ispitanicima glavni razlog za sagorijevanje je nedostatak suradnje djece ili tinejdžera (33 posto), pritisak na poslu i kod kuće (29 posto) i financijski pritisak (29 posto). 

Mnogi roditelji su primijetili da osjećaju pritisak zbog onog što se često u medijima i na društvenim mrežama naziva "zdravo roditeljstvo". Ističu da im je teško jer se njihovi roditelji nisu susretali s takvim problemima, rijetko tko se morao baviti sličnim stvarima prije 30 godina. 

10.07.2019. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh