« Život
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
KUD ŽURITE ...

Djeca sve ranije ulaze u pubertet

Pubertet nastupa sve ranije
Pubertet nastupa sve ranije (Arhiva)
Više o

pretilost

,

djevojčice

,

hormoni

,

dječaci

,

pubertet

,

rani pubertet

Da djevojčice sve ranije ulaze u pubertet, dobivaju menstruaciju i rastu im grudi zna se već neko vrijeme, a novo je istraživanje pokazalo da se i dječacima promjene u tijelu događaju bitno ranije nego što je to bilo.

Studija je promatrala dječake između 2005. i 2010. godine i ustanovljeno je da sazrijevaju šest mjeseci do dvije godine ranije nego što je to bio slučaj pred nekoliko desetljeća. Istraživači i dalje nastoje shvatiti zašto se granica ulaska u pubertet pomiče sve ranije.

Jednako tako, rezultati studije važni su za roditelje koji trebaju početi ranije razgovarati s dječacima o promjenama koje im se događaju, seksualnom razvoju i svim temama koje su povezane s pubertetom. 

Kod djevojčica je situacija još alarmantnija, jer se kod mnogih grudi počinju razvijati već sa sedam ili osam godina, za što su znanstvenici obično krivili kemikalije slične estrogenu koje se nalaze u hrani, a po toj je logici očekivano da se dječacima uspori razvoj.

Na žalost, fizička zrelost ne podrazumijeva i psihičku zrelost, što je kod dječaka izraženije nego kod djevojčica, pa postoji sve veći nesklad između fizičkog izgleda i psihosocijalnog sazrijevanja. 

Kad se pogledaju Tannerovi stupnjevi razvoja koje liječnici koriste za utvrđivanje stupnja ulaska u pubertet, genitalne promjene kod dječaka počinju već s devet ili deset godina, a stidne dlačice se pojavljuju godinu dana kasnije. Pred pedesetak godina genitalni razvoj počinjao je tek s 11.6 godina, što pokazuje značajno smanjenje praga ulaska u pubertet.

Liječnici vjeruju da bi za takav rani razvoj mogla, barem u SAD, biti odgovorna pretilost koja je sve izraženija kod dječaka. 


20.10.2012. 10:27:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh