« Zdravlje
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
OPREZ

Djeca starijih očeva sklonija su mentalnim bolestima

Djeci starijih očeva prijeti veća opasnost od psihičkih problema i problema s učenjem, prema opsežnom američko-švedskom istraživanju objavljenom u srijedu u SAD-u

Djecu ipak treba imati ranije
Djecu ipak treba imati ranije (Shutterstock)
Više o

djeca

,

mentalne bolesti

,

stariji očevi

,

stari očevi

Istraživači sa sveučilišta Indiana i instituta Karolinska u Stockholmu analizirali su medicinske podatke o svim osobama rođenim u Švedskoj između 1973. i 2001. godine.

Ustanovili su vrlo jaku povezanost između starije dobi oca u trenutku rođenja djeteta i lepeze psihičkih problema poput autizma, poremećaja pažnje, bipolarnog poremećaja, shizofrenije, pokušaja samoubojstva i problema s drogom kao i školskog neuspjeha i slabih rezultata na testiranju kvocijenta inteligencije.

U usporedbi s djetetom rođenim kad je otac imao 24 godine, za dijete čiji je otac imao 45 godina u trenutku njegova rođenja 3,5 puta je vjerojatnije da će bolovati od autizma, a 13 puta da će imati poremećaj pažnje. Opasnost od bipolarnosti je čak 25 puta veća dok je vjerojatnost od samoubilačkog ponašanja i problema s drogama 2,5 puta veća.

"Bili smo šokirani rezultatima tog istraživanja", kazao je Brian D'Onofrio, profesor psihologije na sveučilištu Indiana, glavni autor radova objavljenih u Journal of the American Medical Association Psychiatry od 26. veljače.

"Specifične veze između očeve dobi i psihičkih problema djeteta puno su izraženije nego u prethodnim istraživanjima", istaknuo je on. 

Na koji način starost očeva utječe na zdravlje djece?

Poznato je da se sperma, za razliku od jajnih stanica, stvara cijeli život. No kako mehanizam njezina stvaranja stari tako se ipak povećava broj pogrešaka pa sperma starijih očeva ima više mutacija koje mogu biti štetne.

Stručnjaci ističu da su gore izraženi rizici još uvijek maleni kada se izraze u postocima u ukupnoj populaciji.

Osim toga stariji očevi imaju brojne prednosti jer su postojaniji u odnosima i imaju više prihode što može odnijeti prevagu nad rizicima.

27.02.2014. 16:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh