« Zdravlje
objavljeno prije 7 mjeseci i 9 dana
ZNATE LI?

Djeca i interaktivni ekrani - ne prije treće godine!

Specijalisti pedijatri podsjećaju na to da sasvim mala djeca svojih pet osjetila moraju koristiti u interakciji s okolinom i okolišem

Smartphone nije babysitter!
Smartphone nije babysitter! (Arhiva)
Više o

djeca

,

pametni telefoni

,

tableti

,

interaktivni ekrani

Djeca sve više i ranije počinju koristiti pametne telefone ili tablete, štoviše, dobar dio roditelja namjerno koristi takve interaktivne ekrane umjesto babysittera - dajte djetetu tablet ili telefon s igricama i evo mira u kući...

No, francuska Udruga za ambulantnu pedijatriju (AFPA) izrazila je zabrinutost nakon istraživanja provedenog na 428 djece mlađe od tri godine, čiji su rezultati pokazali da ih čak 47 posto gotovo redovito koristi interaktivne ekrane na tabletima ili pametnim telefonima.

S obzirom na brojku, specijalisti pedijatri podsjećaju na to da sasvim mala djeca svojih pet osjetila moraju koristiti u interakciji s okolinom i okolišem.

Istraživanje je pokazalo da 47 posto djece mlađe od tri godine interaktivne ekrane na tabletima ili pametnim telefonima koristi u svojim domovima - njih 93 posto i u automobilima - 12 posto, od čega ih 30 posto to čini u prisutnosti jednoga roditelja ili odrasle osobe.

Studija je pokazala i da se nakon treće godine života 48 posto djece interaktivnim ekranima služi svakodnevno pola sata, a u polovini slučajeva pritom su bez nadzora odrasle osobe. Pedijatri preporučuju da se u toj životnoj dobi djeteta koriste za njih prikladni sadržaji na kraće vremensko razdoblje, da se pritom isključi istodoban obrok, da to ne bude prije spavanja i da svakako u igri sudjeluje i jedna odrasla osoba ili starije dijete.

Specijalisti upozoravaju i na programe, reklame i slične sadržaje koji su najmlađoj djeci dostupni putem ekrana, a na njih mogu negativno utjecati jer im predstavljaju iznimno veliko emocionalno opterećenje. Istraživanje je pokazalo i da 61 posto djece mlađe od tri godine prati tv dnevnik, koji je za njihovu dob potpuno neprimjerena sadržaja.

Savjet - djecu za ruku i u park, na svježi zrak!

18.02.2018. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh