« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
SAD

Diskriminacija i loše upravljanje koštali ih 4,5 milijarde dolara

Dugogodišnja potraživanja Indijanaca i crnačkih farmera protiv američke savezne Vlade zbog diskriminacije i lošeg upravljanja napokon će biti isplaćena

Indijanci
Indijanci (Wikipedia)
Više o

SAD

,

diskriminacija

,

indijanci

,

nagodba

,

Senat

,

crnački farmeri

Američki Senat jednoglasno je odobrio dvije nagodbe vrijedne 4,5 milijardi dolara, prema kojima će se isplatiti dugogodišnja potraživanja Indijanaca i crnačkih farmera protiv savezne Vlade, zbog diskriminacije i lošeg upravljanja.

Glasovanjem se zaključuju ta dva slučaja u kojima je parničenje trajalo dulje od desetljeća.

Oko 300,000 Indijanaca tužilo je vladu zbog lošeg upravljanja fondom u koji su uplaćivane naknade za eksploataciju rude na plemenskim zemljištima.

Nagodbom će im biti isplaćene odštete u visini od 3,4 milijarde dolara.

Za nekoliko desetaka tisuća crnačkih farmera, koji su tužili ministarstvo poljoprivrede za diskriminaciju jer su im godinama nepravedno odbijani zahtjevi za kredite, odobren je odštetni fond od 1,15 milijardi dolara.

"Crnački poljoprivrednici i američki domorodci morali su dugo čekati na pravdu, ali sada su je konačno dobili", izjavio je čelnik senatske većine Harry Reid, nakon glasovanja. "Ohrabren sam time što su demokrati i republikanci mogli zajedno doći do rješenja koje ti ljudi zaslužuju zbog diskriminacije i lošeg upravljanja s kojima su se suočavali u prošlosti", dodao je Reid.

Ministar poljoprivrede Tom Vilsack u petak je pozvao Senat da izglasa "prekretnicu u naporima ministarstva da okrene stranicu jednog tužnog poglavlja u američkoj povijesti".

Ministar unutarnjih poslova Ken Salazar, čije je ministarstvo bilo tuženo u parnici s Indijancima, rekao je da je "u protekle dvije godine ostvaren napredak bez presedana u rješavanju ključnih nagodbi vezanih za indijanska zemljišta".

Bijela kuća je u priopćenju pozdravila odluku Senata. (hina/metro-portal)

20.11.2010. 11:30:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh