« Biznis
objavljeno prije 12 godina
NEOBJAŠNJIV POTEZ

Direktor Applea odbio dividendu od 75 milijuna dolara

Tim Cook, direktor Applea, zatražio je da mu se ne isplati 75 milijuna dolara dividende od ograničenih dionica

Fotografija vijesti
Više o

Apple

,

dionice

,

isplata dividende

,

Tim Cook

Direktor informatičkog diva Apple, Tim Cook, odustao je od 75 milijuna dolara dividende od dionica kojima je tvrtka nagradila svoje zaposlenike, izvijestili su u subotu američki mediji, javlja Hina.

U podnesku upućenom Komisiji za vrijednosnice i burze (SEC) u četvrtak, Apple je naveo kako je Cook zatražio da mu se ne isplaćuju dividende od dodijeljenih ograničenih dionica, s kojima se ne trguje na burzi. Dividenda za Appleove radnike iznosi 2,65 dolara po kvartalu za svaku ograničenu dionicu. Te dionice u pravilu ne mogu dobiti dividendu, pa odluka Apple-a predstavlja nagradu za sve zaposlenike.

Odluka je uslijedila dva mjeseca nakon što je Apple predstavio redovne dividende i odobrio 10 milijardi dolara za program otkupa dijela dionica, kako bi počeo vraćati novac dioničarima. Apple raspolaže s oko 110 milijardi dolara u gotovini.

Čak i bez dividende, Cook (51), ostaje jedan od najbolje plaćenih glavnih izvršnih direktora u Americi. Njegov paket primanja iznosio je 378 milijuna dolara kada je postao Appleov šef u kolovozu 2011. To je gotovo u cijelosti vrijednost dodijeljenih dionica, od kojih neke neće biti otkupive do 2021., do kada im se vrijednost može dramatično promijeniti. Njegova osnovna godišnja plaća je 900.000 dolara, dok je njegov glasoviti prethodnik Steve Jobs imao godišnju plaću 1 dolar.

Dionica Applea u petak je pala za 3,03 dolara, na 562,29 dolara.

26.05.2012. 21:28:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh