« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Porazni rezultati

Diplomcima preteška matematika iz petog razreda

Šokantan je podatak da diplomci Ekonomskog fakulteta nisu znali riješiti zadatke iz petog razreda osnovne. Što zapravo ne štima u obrazovnom sustavu?

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

obrazovni sustav

,

matematika

Korčulanski povratnik Marko Farac, matematičar s diplomom Sveučilišta u Sydneyu, najavio je pokretanje peticije među roditeljima protiv nastave matematike.

Farac je pisao i bivšem ministru Draganu Primorcu i predložio da ili skrati program matematike ili poveća broj sati nastave u školama.

Njegovo pismo, međutim, nije polučilo rezultate, pa najavljuje peticiju, a ne isključuje, kaže, ni prosvjede učenika i roditelja, prenosi Jutarnji list.

Prosvjetnu vlast nisu zabrinuli ni podaci prema kojima svaki drugi gimnazijalac pohađa instrukcije iz matematike, dok je takvih u završnom razredu 80 posto. 

Čemu služi škola, ako većina djece iz matematike mora na skupe instrukcije? Porazni su i rezultati testiranja. Na nacionalnim ispitima djeca su iz matematike u prosjeku znala odgovoriti na svega 50 posto pitanja.

Na PISA-i, OECD-ovom testiranju u kojem su 2006. prvi puta sudjelovali i hrvatski 15-godišnjaci, po rezultatu smo bili 36. od 57 zemalja. Posebno je zanimljivo da su učenici koji su na OECD-ovom testiranju pokazali da posjeduju primjenjivo znanje iz matematike, u školi iz tog predmeta najčešće imali dvojku i trojku.

Vlatka Sakar i Nada Čakar, vlasnice tvrtke Antea revizija  testirale su potencijalne kandidate za posao revizora. Među ostalim i iz matematike.

Rezultati su bili šokantni.  Mladi s diplomom ekonomskog fakulteta iz matematike nisu znali riješiti najlakše zadatke koje vježbaju djeca u 5. osmoljetke.

01.10.2009. 19:10:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh