« Hrvatska
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
IZBORI 2016

DIP pozvao na omogućavanje glasanja i poštivanje izborne šutnje

Državno izborno povjerenstvo poslalo je preporuku poslodavcima da omoguće radnicima glasovanje, a sudionike izbora i medije pozvalo da poštuju izbornu šutnju

Nadamo se da će se preporuke poštovati
Nadamo se da će se preporuke poštovati (Arhiva)
Više o

kršenje pravila

,

izborna šutnja

,

izbori 2016

U preporuci poslodavcima DIP ih poziva da na dan izbora, 11. rujna, organizacijom posla omoguće svim radnicima, koji taj dan rade, ostvarenje Ustavom zajamčenog biračkog prava.

Sudionike izbora i medije DIP u priopćenju podsjeća da je na dan održavanja izbora do zatvaranja birališta, kao i 24 sata prije dana održavanja izbora, zakonom zabranjena svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua kandidata, te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela.

Sudionike izbora poziva se da tijekom izborne šutnje ne objavljuju promidžbene poruke u medijima, niti fotografije kandidata, ne postavljaju nove promidžbene plakate ili letke, ne pozivaju telefonski birače, ne šalju im SMS poruke ili elektroničku poštu.

Kršenjem izborne šutnje smatra se i postavljanje novih promidžbenih sadržaja - poput statusa, video clipova, slika ili komentara na društvenim mrežama, kao što su Facebook, Tweeter i ostali, a koji se izravno objavljuju na naslovnicama kao novosti ili na privatnim profilima povezanih korisnika društvenih mreža.

Medijske nakladnike podsjeća se da su dužni u vrijeme izborne šutnje ukloniti iz svojih programskih sadržaja sve što predstavlja izbornu promidžbu, primjerice reklame, linkove i slikovne linkove-oglase (banneri) na portalima koji vode na internetske stranice izbornih sudionika.

09.09.2016. 14:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh