« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
GONG:

Izborno povjerenstvo ne radi svoj posao

Manjak regulatornih tijela će kandidatima s novcem omogućiti da rade što hoće.

Suzana Jašić, predsjednica GONG-a
Suzana Jašić, predsjednica GONG-a (Damjan Tadić, CROPIX)
Više o

GONG

,

Suzana Jašić

,

lokalni izbori

,

DIP

,

Državno izborno povjerenstvo

,

Marijana Grbeša

Udruga GONG ustvrdila je danas da Državno izborno povjerenstvo (DIP) nedovoljno educira građane o predstojećim lokalnim izborima, iako će se zbog prvog neposrednog glasovanja za gradonačelnike i načelnike općina ti izbori razlikovati od svih dosadašnjih.

Niti jedna državna institucija, pa tako ni DIP, ne brani interese birača, ističu u udruzi, koja će izbore u svibnju pratiti s najmanje promatrača u posljednjih nekoliko godina.

Ipak, pojačano će nadzirati glasovanja u sredinama u kojima očekuju neizvjesne izborne rezultate.

GONG po prvi puta pred izbore neće provoditi niti edukacijsku kampanju na televiziji i u tiskanim medijima jer za to nemaju dovoljno novca.

Osnivanjem DIP-a kao profesionalnog tijela to je prestao biti naš posao, kazala je na konferenciji za novinare predsjednica GONG-a Suzana Jašić. Dodala je da od donatora GONG nije niti mogao tražiti novce za poslove za koje je plaćena i koje bi trebala obaviti neka državna institucija.

Edukacijom građana o izbornom procesu, kaže Jašić, izborna se povjerenstva bave u gotovo svim demokratskim zemljama, uključujući i susjednu Bosnu i Hercegovinu.

Na "nezaštićenost" birača upozorila je i GONG-ova suradnica, politička analitičarka Marijana Grbeša koja smatra da će interesi javnosti na lokalnim izborima biti ugroženi i zbog manjka regulatornih tijela, pa će kandidati s novcem, za razliku od onih drugih, "moći raditi što hoće".

"Svibanjske izbore obilježit će marketinška i demokratska dimenzija. No, upitna je ona demokratska u kojoj birač ima pravo na informiran izbor", kazala je Grbeša.

U povodu predstojećih izbora GONG je predstavio i dva vodiča o načinu kandidiranja na izravnim izborima te na izborima za općinska i gradska vijeća te županijske skupštine. Vodiči su dostupni na internetskim stranicama te udruge www.gong.hr. (hina/metro-portal)

18.03.2009. 15:14:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh