« Biznis
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
BURZE

Dionice napokon rastu

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle jer se ulagači nadaju da će središnje banke uskoro ublažiti tempo povećanja kamata

Evo su zelenom napokon...
Evo su zelenom napokon... (Arhiva)
Više o

Burza

,

dionice

,

rast dionica

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle jer se ulagači nadaju da će središnje banke uskoro ublažiti tempo povećanja kamata, s obzirom na to da se rast gospodarstava usporava, što bi trebalo oslabiti inflacijske pritiske.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skočio 5,7 posto, na 32.861 bod, dok je S&P 500 porastao 4 posto, na 3.901 bod, a Nasdaq indeks 2,3 posto, na 11.102 bodova. Za Dow to je najveći tjedni skok od svibnja i na putu je najvećeg mjesečnog dobitka od 1976. godine.

"Ovo bi mogao biti jedan od najboljih mjeseca za Dow u povijesti. A to sugerira da je "medvjeđe tržište" završeno. Naime, u povijesti je do snažnog mjesečnog skoka cijena dionica dolazilo na kraju "medvjeđeg tržišta", kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki Carson Group.

Podršku tržištu pružio je niz podataka koji ukazuju na usporavanje rasta gospodarstva.

Donedavno su se ulagači plašili da će agresivno povećanje kamata američke središnje banke gurnuti gospodarstvo u recesiju. No, posljednji podaci pokazuju da je američki bruto domaći proizvod (BDP) u trećem tromjesečju porastao za 2,6 posto godišnje, više od očekivanja, što je ublažilo strahovanja od recesije.

Pritom su životni troškovi porasli 4,1 posto, sporije nego u prethodnom kvartalu i manje od očekivanja, što ukazuje na popuštanje inflacijskih pritisaka. A to znači da bi američka središnja banka uskoro mogla usporiti tempo povećanja kamata.

30.10.2022. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh