« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
SINDIKAT METALACA:

Dio radnika brodogradilišta morat će se otpustiti

Sindikat metalaca Hrvatske smatra kako će otpuštanja biti nužna, bez obzira na to hoće li se brodogradilišta privatizirati ili restrukturirati

brodogradilišta
brodogradilišta (Davor Žunić/Cropix)
Više o

Sindikat metalaca

,

3. maj

,

Vedran Dragičević

,

Juraj Šoljić

,

SMH

,

brodogradilišta privatizacija

Bez obzira kako će se riješiti sudbina brodogradilišta, privatizacijom ili restrukturiranjem, bit će nužno otpuštanje dijela radnika, ocijenio je v. d. predsjednika Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) Vedran Dragičević na današnjoj konferenciji za novinare.

"Svjesni smo da će u splitskom brodogradilištu biti tehnološkog viška i znamo da je trenutno upitno 600 radnih mjesta", kazao je Dragičević dodavši kako sindikat traži potpisivanje socijalnog sporazuma s novim vlasnikom kako bi zaštitio radnike.

Ponovno upozorivši da stečaj brodogradilišta za sindikate nije prihvatljiv, Dragičević je pozvao Vladu i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva da paralelno s odabirom ponuda zajedno sa sindikatima izrađuju plan B za brodogradilišta koja nisu dobila ni jednu ponudu.

Sindikalcima još nije omogućen uvid u četiri pristigle ponude za privatizaciju brodogradilišta, a od Vlade traže da ponude odmah pošalje Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja, kako bi se znalo odgovaraju li kriterijima Europske komisije.

"Sva jamstva koja su izdana hrvatskim brodogradilištima od 2006. godine Europska komisija će tražiti natrag. Dovoljno smo dugo upozoravali da neće biti dobrih i velikih ponuda od investitora za kupnju brodogradilišta", kazao je Dragičević.

Radnici brodogradilišta 3. maj podržali nastavak sindikalnih akcija

Više od 90 posto radnika brodogradilišta 3. maj koji su pristupili referendumskom izjašnjavanju u organizaciji Sindikata metalaca Hrvatske suglasno je s nastavkom sindikalnih akcija u cilju opstanka riječkog brodogradilišta, izvijestio je povjerenik SMH-a u 3. maju Juraj Šoljić na današnjoj konferenciji za novinare.

Šoljić je najavio sastanak predstavnika sindikata s Jadrankom Kosor u ponedjeljak, a tijekom sljedećeg tjedna i s predstavnicima austrijske tvrtke A-tec koja je iskazala interes za preuzimanje vlasništva nad 3. majem.

Šoljić je ponovio da će sindikati zahtijevati od mogućeg novog vlasnika potpisivanje socijalnog sporazuma kojim bi jamčio zadržavanje brodograđevne djelatnosti i radnih mjesta.

Sindikat od Vlade traži jamstva za treću i četvrtu tranšu kredita za gradnju brodova za domaće naručitelje koja je u tijeku, te pomoć u potrazi za narudžbama za gradnju novih brodova. Ujedno odbacuje stečaj kao moguće rješenje za 3. maj. (hina/metro-portal)

21.05.2010. 16:42:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh