« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
TREBA IH GONITI?

Dio braniteljskih udruga i ministar Ivić osuđuju objavu registra

Tomislav Ivić u priopćenju kaže kako su objavljeni podaci na internetu dio podataka koji su se koristili za izradu registra

(Ivica Pejić/Cropix)
Više o

MORH

,

Tomislav Ivić

,

Josip Đakić

,

braniteljske udruge

,

registar branitelja

,

hrvatski branitelji

,

Ivan Pšenica

,

Valentino Rajković

Anonimna internetska stranica www.registarbranitelja.com pojavila se večeras s tražilicom putem koje se utipkavanjem imena i prezimena, kontrolnog broja i detalja o postrojbi mogu pronaći hrvatski branitelji u registru branitelja, a stranica je vrlo brzo nakon objave postala nedostupna.

Predsjednik HVIDR-e Josip Đakić je osudio objavljivanje registra, napominjući da ga nije vidio jer nije uspio ući na stranicu. Očito uznemiren, izjavio je Hini da je riječ o nezakonitu činu i da onoga tko je to učinio treba kazneno goniti po važećim zakonima Republike Hrvatske.

Valentino Rajković iz Republičke koordinacije udruga iz Domovinskog rata također je osudio objavljivanje registra, ali nije htio podrobnije komentirati dok se ne čuje s predstavnicima ostalih braniteljskih udruga.

I predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih brtanitelja Ivan Pšenica rekao je da je objava dijela registra hrvatskih branitelja nezakonita. "Mi smo u načelu za objavu registra, ali za to treba pristanak hrvatskih branitelja", rekao je Pšenica. Dodao je da smatra kako je trenutno većina branitelja jako protiv njegove objave.

Ministar obitelji i branitelja Tomislav Ivić večeras je priopćio da Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti najoštrije osuđuje objavu tzv. Registra hrvatskih branitelja kao protuzakonit i protuustavan čin.

"Do sada objavljeni podaci na Internetu nisu Jedinstveni registar hrvatskih branitelja, nego dio podataka koji se koristio za izradu Jedinstvenog registra hrvatskih branitelja. Nadležna tijela pokrenula su istragu kako su ti podaci dospjeli na Internet i tko stoji iza njihove objave s obzirom da je riječ o osobnim podacima čija je objava zaštićena Ustavom i drugim zakonima", kaže se u priopćenju. (hina/metro-portal)

06.04.2010. 21:38:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh